Opr. Dr. Hande Akbaş Doğru zamanda yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Doğru zamanda yapılmalı

Yumurta çatlatma için kadına yapılan iğnelerin mutlaka doktor gözetiminde olması gerekir. Çünkü bu ilaçlar hormon içerir. Doğru zamanda kullanılmazsa bir işe yaramaz ve adet döngüsü bozulur.

Çatlatma iğnesi yaptıracağım

7 yıllık evliyim. Yumurta çatlatma iğnesi yaptıracağım. İğne sonrası ne sıklıkla ilişkiye giremiz gerekiyor? Bu tedavinin tutma ihtimali yüksek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çatlatma iğneside dahil çocuk sahibi olmakla ilgili tüm ilaçlar hormon içerir. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolü şarttır. Doğru zamanda yapılmazsa bir işe yaramayacağı gibi adet döngünüzün de bozulmasına neden olur. Doktorunuza kesinlikle danışın ama çatlatma iğnesinden 36 saat sonra gün aşırı ilişkiye girmek gerekir.

Haberin Devamı

Sancım devam ediyor

27 yaşındayım ve 2 aylık hamileyim. Sürekli sancım var. Doktora gittim, ilaç verdi ama geçmedi. 5 gün hastanede kaldım, serum verdiler. Şikayetlerim sürüyor. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamilelikte sancı, zaman zaman kasılma hissi olabilir. Tüm tetkikler yapıldı ve sancılarınızın altında problem tespit edilmediyse, kanama yoksa bunun gebelikten kaynaklandığını düşünmüyorum. Niçin hastanede yattınız, niye serum verildi? Keşke bunları doktorunuza anlatsaydınız. Anladığım kadarıyla bu tedavi size fayda sağlamamış. Dilerseniz ikinci bir görüş almanız faydalı olabilir.

Nasıl korunmam gerekiyor?

4 aydır doğum kontrol ilacı kullanıyorum. 7 günlük arada nasıl korunayım? Korunmak için ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kulladığınız ilaçtan memnunsanız ve çocuk düşünmüyorsanız devam edin. Bazı doğum kontrol ilaçları 21 gün kullanılır, 1 hafta ara verilir. 1 haftalık sürede eşinizin korunmasına gerek yoktur. Çünkü hapın etkisi devam eder. Sadece hapı düzenli kullanın, 21 gün süresince hiç gün atlamamaya çalışın.

Kısır mıyım?

35 yaşındayım. 10 yıllık evliyim. Bebek istiyorum. Doktorum polikistik over sendromu teşhisi koydu. Bu problem doğrudan kısırlık sebebi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 10 yıldır istemesine rağmen gebe kalamamış bir çiftsiniz. Daha fazla vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızı öneririm. Polikistik over sendromu bir sebep olabilir. Ama beklerken yaşınız ilerlediği için yumurta sayısından bağımsız olarak yumurta kaliteniz bozulacaktır. Bu arada polikistik over sendromu dışında eşinizin sperm sayısında ya da sizin tüplerinizde sorun olabilir. Bunların tümünün acilen araştırılması ve çocuk sahibi olabilmeniz için ne yapılması gerektiği konusunda bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder