Opr. Dr. Hande Akbaş Doğum sonrası kanama varsa
HABERİ PAYLAŞ

Doğum sonrası kanama varsa

Doğum sonrası nadiren de olsa bebeğin eşinden parçalar kalabilir, bu da kadında kanamaya neden olabilir. Yoğun kanamanız varsa doktora gidin. Ultrasonla yapılan muayene sonucu sorun saptanır, tedavisi de yapılır.

Kanama yoğunlaşıyor

27 yaşında kadınım. 4 ay önce doğum yaptım. 2 ay sonra adet gördüm. 3 hafta leke halinde kanamam oldu. Doktor normal olduğunu söyledi. Kanama yoğunlaştı. Kist ya da myom olabilirmiş. 12 gün ilaç kullandım ama yoğun kanamam var. 2 aydır aydır adet görüyorum. Sizce bu normal mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, halen emziriyor musunuz? Nadiren doğum sonrası içeride bebeğin plasenta denilen eşinden parçalar kalıp kanamaya neden olabilir. Kişi emzirirken bile adet görebilir, bunda sorun yok. Ama yoğun olması beklenmez. Myom olduğunu düşünmüyorum. Çünkü gebelikten önce veya doğum sezaryenla olduysa ameliyatta bu fark edilebilirdi. İçeride parça kaldıysa parça çıkarılana kadar kanama sürer. Bunu anlamanın en kolay yolu ultrasonla rahmin içini incelemek eğer şüpheli bir alan görülürse o zaman histeroskop denilen rahmin içine kamerayla girilerek uygulanan işlem yapılması gerekebilir.

Kısır mıyım?

30 yaşındayım. Uzun süre adet düzensizliğim oldu. Şimdi uzun süreli adet kanamalarım oluyor. Yumurtlamayan kadın kısır mı demektir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği ve miktarında değişikliğin sebebi hormonal düzensizliklerdir. Aynı sebepten yumurtlamanız da olmuyor olabilir. Bu durum kontrol altına alınırsa o zaman şikayetleriniz biter, hamile kalabilirsiniz. Bir kadının gebe kalabilmesi için o ay için yumurtlamanın gerçekleşmiş olması şarttır.

Memeden akıntı geliyor

7 haftalık hamileyim. Mememden suya benzer akıntı ve sarı akıntı geliyor. Acaba bu normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, meme sıkıldığında şeffaf bir sıvı gelmesi normaldir. Eğer sarı yeşil bir akıntıysa meme ultrasonu yaptırarak kist ya da başka bir oluşum var mı bakılabilir. Ultrason x ışını içermez, gebelikte yapılmasında sakınca yoktur. Ultrason normal ise, şu an için başka bir şey yaptırmanıza gerek yoktur. Hamileliğe bağlı süt oluşumu henüz başlamadığından şu andaki mevcut sorununuzun gebeliğinizle ilgisi bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

Sonuçlar temiz

44 yaşındayım. 3 yıl önce rahmim alındı. Yumurtalıklarım duruyor. Bir ay önce hormon testinden menopoza girdiğim anlaşıldı. Saçlarım dökülüyor. İlaca başladım. Rahim alındıktan sonra patoloji temiz çıktı. CIN 3’den dolayı parça alınmıştı. Bundan sonra ne yapmam lazım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ne kadar rahminiz alınmış olsa da bir süre daha smear ile takiplerinizi yaptırmanızı öneririm. Ayrıca kullandığınız ilaçta düşük dozda östrojen bulunsa da bunu kullanmadan önce mutlaka mamografi ile memelerinizi kontrol ettirmeniz iyi olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder