Opr. Dr. Hande Akbaş Doğum yapanlara daha uygun olur
HABERİ PAYLAŞ

Doğum yapanlara daha uygun olur

Kadını gebelikten koruyan spiralin doğum yapanlara takılması çok daha uygun. Çünkü bazen spiral rahim ve tüplerde enfeksiyona neden olarak çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir. Doktorunuza giderseniz o sizin için en doğru yöntemi seçecektir.

Spiral taktırsam olur mu?

23 yaşında, 1 yıllık evli kadınım. 3 sene bebek düşünmediğimiz için spiral taktırmamda sakınca var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz hamile kalmamış bir kadına rahim içi araç (spiral) takılmasını önermiyorum. Spiral bazen rahim ve tüplerinizde enfeksiyona neden olarak geri dönüşümsüz harabiyete sebep olarak ileride çocuk sahibi olmanızı zorlaştırabilir. Onun yerine bir jinekoloğa detaylı muayene olduktan sonra uygun bir doğum kontrol ilacına başlamanızın çok daha doğru bir karar olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Düşük riski fazla mı?

34 yaşındayım. Tüp bebek tedavisine başlamak istiyoruz. Tüp bebek tedavisinde düşük riski çok yüksekmiş. Bir de kullanılan ilaçların yan etkileri ileride kötü hastalıklara neden oluyormuş. Bu doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebekle düşük riski normalden fazla değildir. Bunun böyle görülmesinde en büyük sebep zaten tüp bebek uygulamasına ihtiyacı olan çiftlerde gebe kalamamaları için birçok etkenden birisinin de bu olmasıdır. Kaldı ki tekrarlayan gebelik kayıpları olan çiftlere bile tedavi amacıyla tüp bebek uygularız. Sanırım bu da sizin duyduklarınızın doğru olmadığının bir göstergesi. Tüp bebekte kullandığınız ilaçlara çok kısa süre devam ettiğimiz için kısa ve uzun dönem yan etkileri de düşük oranda görülür. İleride kanser riskini arttırıp arttırmadığına bakıldığında eğer ailevi risk varsa bir miktar meme kanseri riskini arttırabilir. Bu ihtimal de yok denecek kadar azdır.

Yeterince yükselmiyor

Hamileliğimin 7+5 olması gerekirken 5+6. Bebek büyüyor ama Beta hcg yeterince artmıyor. Kese ve bebek ultrasonda göründü, değerleri size yazıyorum. İki ilaç içiyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, belirli bir haftadan yani ultrasonda gebelik kesesi ve bebeğe ait bir yapı gözlendikten sonra bhcg takibi yapmak çok fazla bir fikir vermez. Çünkü bu haftalardan sonra bhcg güvenirliğini yitirmektedir. Onun yerine belirli periyodlarla ultrason yaparak gebelik kesesinde büyüme var mı, embriyo gözleniyor mu incelemek çok daha faydalıdır. Eğer büyüme geriden gelmeye devam ederse ve 8’inci hafta dolmasına rağmen halen bebeğinizin kalp atışları görülemiyorsa o zaman gebeliğiniz sağlıklı devam etmiyor demektir, sonlandırılması gerekebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder