Opr. Dr. Hande Akbaş Doğum yapmayanlara önerilmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Doğum yapmayanlara önerilmiyor

Doğum yapmamış kadına spiral önermiyoruz. Çünkü spiral bazen enfeksiyonlara neden olup tüpleri tıkayabilir. Bu da çocuk istendiği zaman sorunlar yaratıyor.

İsteksizlik başladı

46 yaşındayım. Adetlerim düzensizleşti. Doktora gittim, menopoza girmek üzere olduğumu söyledi. Bir süredir eşimle ilişkide isteksizlik başladı. Sizce alakası olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozda vücutta östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte kadınlarda ateş basması, gece terlemesi ve vajinada kuruluk gelişir. Bu da cinsel güdülerde ve istekte azalmaya neden olabilir. Ayrıca menopozdan bağımsız olarak kişi de yaşla birlikte kanda testosteron seviyesi de azaldığından cinsel isteksizlik daha da artar. Menopoz geçişinde genellikle isteksizlik zamanla azaldığından kadının hayatında ciddi değişikliklere sebep olmaz.

Haberin Devamı

Kişide cinsel isteksizlik, aşırı stres ve hayattan beklentilerin azalması durumlarında da ortaya çıkabilir. 45-65 yaş arasındaki kadınların yüzde 12’sinde, 65 yaş sonrası kadınların yüzde 7’sinde ve 45 yaş öncesindeyse yüzde 9’unda cinsel isteksizliğe rastlanır. Genç yaşlardaki isteksizliğin en sık nedeni partnerini psikolojik olarak istememekten kaynaklanır.

Spiral taktırsam mı?

29 yaşındayım. Bazı rahatsızlıklarım nedeniyle doğum kontrol hapı kullanamıyorum. Spiral taktırsam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önce doğum yapmadıysanız genellikle spirali çok önermiyoruz. Çünkü spiral bazen genital enfeksiyonlara yol açarak tüplerinizde tıkanmaya neden olabilir. Çocuk istediğinizde bu yüzden sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Ama geçmişte doğumunuz varsa sizin için en doğru yöntem kesinlikle spiral kullanmak olacaktır. Spiral de şartlarınıza uygun değilse, o zaman aylık veya 3 aylık kullanılan iğneler var. Bunların pıhtı atma üzerine olumsuz bir etkileri bulunmadığından varislerinize rağmen bu yöntemi de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Hamile miyim?

Yedi aylık evliyim. Korunmadan ilişkiye girdik. Adetim ya 1 hafta erken ya da 1 hafta geç olur. Bu ay düzenim değişti. Ara ara pıhtı şeklinde geldi. Adet olmama rağmen belim 2 haftadır ağrıyor, sağ kasığımda da ağrı sürüyor. Gebe kalmış olabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu bulgular hem adet döneminde hem de gebelikte hasta düşük tehdidi yaşadığında görülebilir. Hangisi olduğunu söylemek için tetkikler gerekir. Bir kadın doğum uzmanına başvurun. Ultrasonla rahim ve yumurtalıklara baktırın. Ayrıca kanda gebelik hormonuna baktırın, gebelik ihtimali de dışlanmış olsun. Hamilelik yoksa kasık ağrınızın sebebi yumurtalık kisti olabilir. Kist varsa doktorunuz buna yönelik tedaviye başlayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder