Opr. Dr. Hande Akbaş Doğumu bebeğin duruşu ve annenin durumu belirler
HABERİ PAYLAŞ

Doğumu bebeğin duruşu ve annenin durumu belirler

Hamileler nasıl doğum yapacakları konusunda endişe duyuyor. Bazıları korkuyor, bazıları kendi kararında diretiyor. Hanımlar, bu konuda en iyi kararı doktorunuz verir. Çünkü önemli olan bebeğin kilosu, anne karnında duruş pozisyonu ve sizin durumunuzdur.

Bebekler yaşamıyor

Myom ameliyatı oldum. 4 ay sonra hamile kaldım, 4 ayda gelişmediği için bebeğimi aldılar. 3 ay sonra gebe kaldım ve şu an 6 haftalık hamileyim. Bugün kesede bebeği gördük ama kalp atışı yoktu. Kürtaj yapılacakmış. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, tekrarlayan gebelik kayıpları birçok kadının başına gelebilir. Öncelikle 1 hafta daha bekleyin eğer 7’nci haftaya kadar hâlâ kalp atışı gözlenmediyse o zaman kürtaja karar verir. Nadiren geç yumurtlamalar nedeniyle bebeğin kalp atışları daha geç fark ediliyor olabilir. Sonrasında mutlaka her 2 bebeğinizi de neden kaybettiğinize dair detaylı araştırma yapılmalıdır. Bu tetkikler arasında yapılması gereken başlıcaları rahim filmi, sizin ve eşinizin genetik testi (kromozom analizi) bulunmaktadır. Bunların sonuçlarına göre nasıl bir yol izleneceğine karar verilmelidir.

Çocuğumuz olmaz mı?

Eşimin sperm sayısı 9.2 milyon. Bu sonuçla normal yoldan çocuğum olmaz mı? Tek çözüm tüp bebek mi?

CEVAP

Değerli okuyucum,15 milyon/ml altındaki sperm sayısı genellikle düşük olarak kabul edilir. Bu değerlerle kimse size asla gebe kalamazsınız diyemez. Ama yine de 6 ay geçmesine rağmen gebelik olmadıysa size önerim artık tüp bebek yaptırmanızdır. Sperm sayısı düşük olduğundan aşılama yöntemi de ne yazık ki sizin için uygun olmayacaktır.

Normal doğumdan korkuyorum

31 yaşındayım, doğum çok yaklaştı. Normal doğumdan çok korkuyorum. İlk kez anne olacağım. Acaba sezaryen sakıncalı mı? Doktorum karar vermek için erken olduğunu söylüyor. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her iki doğum şeklinin de kendisine göre artı ve eksileri vardır. Vajinal doğumda annenin doktorla baştan sona iletişimi çok önemlidir. Eğer sizde olduğu gibi bazı korkular varsa doğum anında ıkınmada zorluk yaşamanız halinde bebeğiniz sıkıntıya girebileceği için vajinal doğumu pek önermiyorum. 3 taneden fazla çocuk sahibi olmak istemiyorsanız sizin durumunuzda sezaryen olmak daha doğru olacaktır. Ayrıca doktorunuza katılıyorum, gebeliğiniz ilerledikçe, bebeğin kilo veya pozisyonuna bağlı olarak belki de zorunlu sezaryen endikasyonu ortaya çıkacaktır. Biz genellikle hamileliğin son ayına kadar doğum şekliyle ilgili karar vermiyoruz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder