Opr. Dr. Hande Akbaş Doğurganlığı etkileyebilir
HABERİ PAYLAŞ

Doğurganlığı etkileyebilir

Rahim ağzında yara olarak tabir edilen erozyon aslında kadında uzun süren akıntılara bağlı ortaya çıkıyor. İlişki sonrası kanamanız yoksa, smear testi sonuçlarınız da normalse yakılması doğru değil. Çünkü gereksiz yere rahim ağzının yakılması doğurganlığı olumsuz etkileyebilir.

Bekleyelim mi?

28 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Eşim 41 yaşında. Bebek istiyoruz, olmuyor. Doktor sorun olmadığını söyledi. 2 farklı ilaç içtim. 2 ay önce doktor “1 yıl dolmadan müdahale etmeyi doğru bulmuyorum” dedi. Eylül ayında 1 yıl olacak. Bu ay eşim sperm testi yaptıracak. Daha önce yaptırmış, hiçbir sorun yokmuş. Acaba rahim filmi çektirmemiz gerekir mi? Yoksa 1 yıl dolmasını mı bekleyelim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde herhangi bir hastalık ya da geçirilmiş bir ameliyat hikayesi yoksa o zaman hemen rahim filmi çektirmek yerine bu alanda deneyimli bir üreme tıbbı uzmanına başvurmanızı öneririm. Orada antral folikül sayısı denilen yumurtalık rezerv durumunuza bakılacaktır. Bunda sorun yoksa, eşinizin spermleri normalse, sizin yaşınız genç olduğu için bir süre beklenilebilir. Ama bundan sonra rahim filmi çekmenin daha doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmekteyim.

Nasıl çabuklaşır?

24 yaşındayım. 9 aylık evliyim. Çok çocuk isteğim var ama 9 aydır hamile kalamıyorum. Doktor “Rahim ağzımda yara var, yakalım” dedi ama ben gitmedim. 3 aydır 2 gün adet görüyorum. Hamile kalmamı çabuklaştıracak bir şey var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzında yara olarak tabir edilen erozyon genellikle kadında uzun süren akıntılara bağlı olarak ortaya çıkar. İlişki sonrası kanama olmadığı ve vajinal smear sonuçlarınız normal çıktığı sürece kesinlikle yakılmasını önermem. Ayrıca bu durum kesinlikle kısırlığa yol açmaz. Tam tersi rahim ağzını gereksiz yere yakma doğurganlığınızı daha fazla olumsuz etkileyebilir.

Niçin 2 gün adet gördüğünüzü araştırmak için birtakım hormonlara bakılabilir. Eşinize bir sperm analizi yaptırın, sizde tüp bebek alanında deneyimli bir uzmana giderek yumurtalık rezervinize baktırın. Tüm bunlar normalse bence çabuklaştırmak için bir şey yapılmasına gerek yoktur.

Haberin Devamı

Hamile kalamıyorum

Altı ay önce hamile kaldım. Hamile kaldığımı öğrenince çocuğu aldırdım. Şimdi evliyim ama hamile kalamıyorum. Akıntım oluyor ve iltihap var. Sizce bu yüzden ya da üşütmekten olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, birtakım enfeksiyonlar rahmin iç duvarı ve tüplerinizde yapışıklıklara neden olarak gebe kalmanıza engel olabilir. Ayrıca 6 ay önce kürtaj geçirmişsiniz. Size önerim öncelikle muayene olarak vajinal enfeksiyonun giderilmesini sağlamanız.

Sonrasında eğer aklınıza çok takılıyorsa bir rahim filmi çektirerek rahim ve tüplerinizde sorun olup olmadığını araştırtmanızdır. Yaşınız gençse, 6 ay önce de hamile kalabildiyseniz ve kürtaj sırasında sorun yaşanmadıysa bence tedirgin olmanızı gerektirecek bir durum yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder