Doğurganlık azalabiliyor

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Çocuğu olmayan ve çikolata kisti olan kadın uzman hekimce sıkı takip edilir, kistin boyutuna göre tedavi planlanır. Çikolata kistinde gerekmedikçe ameliyat yapılmaz. Çünkü doğurganlığı olumsuz etkileyebiliyor.

Karar veremedim

Eşim 25, ben 23 yaşındayım. 8.5 aylık evliyiz. Korunmuyoruz ama hamile kalamıyorum. Adetim çok sancılı geçiyor. 24 günde bir adet görüyorum. Doktora gittim, tahlillerde sıkıntı yoktu. Ultrasonla kist var mı diye bakıldı, yokmuş. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız epey genç. Eğer ağrılı adet görme açısından kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gittiyseniz ve ultrasonda çikolata kisti veya benzeri bir soruna rastlanmadıysa bekleyebilirsiniz. Anladığım kadarıyla sadece size bakılmış. Eşinizin meni örneği vermesi kolay olduğundan, isterseniz 3 günlük bir cinsel perhiz sonrası, bir de sperm analizi yaptırırsanız ve o da normal çıkarsa birkaç ay daha bekleyebilirsiniz. Çiftlerin yüzde 80’i korunmayı bıraktıkları ilk 1 yıl içinde, yüzde 90’ı ise 2 yıl içinde gebe kalmaktadır.

Anne olur muyum?

30 yaşında, 2 yıldır evli kadınım. Çikolata kistim var. Ameliyat etmek istiyorlar, sizce doğru mu? Bir de anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz çocuğunuz yoksa, sizi takip etmesi gereken hekim üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmalıdır. Kistin boyutu ve varsa sizin şikayetlerinize göre tedavi planı belirlenmelidir. Gerekmedikçe ameliyat yapmamak lazım. Keza ameliyata bağlı olarak hastanın doğurganlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Ameliyat şartsa bile mutlaka bu alanda deneyimli hekimlerce laparoskopik yöntem kullanarak yapılmalı. Yumurtalık rezervine minimal zarar verilmesi amaçlanmalıdır.

Rahmi almak doğru mu?

44 yaşındayım, bir doğumum var. Adet dönemlerimde aşırı kanama ve ağrı nedeniyle doktora gitttim. Üç yıl önce myom ameliyatı olmuştum. Yenileri olmuşmuş, 6 tane kadarmış. Doktorlar rahmi almak istiyor. Siz ne dersiniz? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız 44 ve bir kez myom ameliyatı zaten olmuşssunuz. Büyük olanların çıkarılmış olduğunu varsayıyorum. Muhtemelen rahmin iç zarı olan endometriuma bası yapan bir myomunuz var ve bu nedenle kanamanızda artış yaşanıyor. Belki hormonlu spiral ya da sadece karnınız açılmadan vajinal yoldan histeroskopik olarak sadece kanamayı artıran myom çıkarılabilir. Tüm bunlar için tecrübeli bir hekim tarafından değerlendirilmenizi öneririm.

Yazarlarımızdan

27 Ocak 2021, Çarşamba 11:02
27 Ocak 2021, Çarşamba 07:00
27 Ocak 2021, Çarşamba 07:00
27 Ocak 2021, Çarşamba 07:00
Sıradaki haber yükleniyor...
holder