Opr. Dr. Hande Akbaş Durumu öğrenmek için rahim filmi şart
HABERİ PAYLAŞ

Durumu öğrenmek için rahim filmi şart

Dış gebelik geçiren ve ameliyatla tüplerinden biri alınan kadında birkaç ay beklemek iyi olur. Ardından da diğer tüp etkilenmiş mi diye adet bitiminde rahim filmi çektirerek duruma baktırmak gerekiyor...

Karnım ağrıyor

3 gün önce dondurulmuş embriyo transferi yapıldı.KKarın ağrım var ve adet olacakmış gibi geliyor. Çok korkuyorum. Daha öönce geçirdiğim 3 dış gebeliğim ve 2 düşüğüm var. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önce yumurtalıklarınızda aşırı uyarılma sendromu denilen OHSS geliştiğine göre yumurta rezervinizle ilgili bir sorun yaşadığınızı düşünmüyorum. Dış gebelik hikayesine baktığımda sorun büyük ihtimalle tüplerinizden kaynaklanıyor olmalı. Umarım tüplerinizdeki bu sorun laparoskopiyle değerlendirilmiş ve gereken müdahaleler yapılmıştır. Aksi taktirde dış gebeliğin tekrar oluşma riski devam etmektedir. Eğer vaktiyle gereken önlem alındıysa dış gebelik açısından korkmayın. Kasık ağrınız embriyolar tutunmamış, adet olacağınız için de oluyor olabilir. Ya da gebelik sırasında gaz gibi şikayetlere bağlı gelişmiş olabilir. Sırf kasık ağrısına bakarak şu an için olumlu veya olumsuz bir şey söylemek pek mümkün değil. Doktor kontrolünde kaldığınız sürece bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Haberin Devamı

Dış gebelik tekrarlar diye korkuyorum

5 ay önce dış gebelik geçirdim. Gebeliği sonlandırmak için iğne yapıldı. Etki etmeyince ameliyatla sağ tüpüm alındı. Doktor, 3 ay korunmam gerektiğini söyledi. Dış gebelik tekrarlarsa diye korkuyorum. Hamile kalmadan önce rahim filmi çektirmeye gerek var mı? Yapışıklık olup olmadığına bakmak ya da diğer tüpte hasar olup olmadığı bu yöntemle anlaşılır mı? Ya da her şeyi zamana mı bırakayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her şeyi boş verip zamana bırakmak tabii ki doğru ve bilimsel bir yaklaşım değil. Keza geçirmiş olduğunuz dış gebelik önemli bir durum olup tekrar etme riski bulunmaktadır. Ameliyatta etkilenen tüpünüzün alınmış olması doğru bir yaklaşım olmuş. Ama bir tüpünüzü etkileyen sorun neyse diğerini de etkilemiş olabilir. En doğrusu ameliyatınızın üzerinden 1-2 ay geçtikten sonra adet bitiminizde rahim filmi çektirmenizdir. Sol tüpünüzde sorun görünmüyorsa, kendi kendinize gebe kalmayı deneyebilirsiniz. Yine de dikkatli olmalı ve hamileliği öğrendiğiniz an doktora başvurmalısınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder