Opr. Dr. Hande Akbaş Düşük nedeni araştırmalı
HABERİ PAYLAŞ

Düşük nedeni araştırmalı

Gebeliğin devam etmemesinin yani düşüğün nedeni mutlaka araştırılmalı. Kadına ve erkeğe genetik analiz yapılarak kromozomal bir bozukluk var mı bakılmalı, kürtaj sonrasında ise rahim filmi çekilerek tüplerin durumu incelenmeli...

Yumurtlama günümü hesaplayamıyorum

27 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. 2.5 ay önce 8 haftalık hamileliğim sonlandırıldı. Gebeliğe kadar kistler vardı. Gebelik ve sonrasında kistler kayboldu. Şu an adetlerim düzensiz. Doktorum ilaç verdi. Bebek istiyorum ama yumurtlama günlerimi hesaplayamıyorum. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle 2.5 aylık gebeliğinizin neden devam etmediğinin araştırılması gerekir. Gebeliğiniz kürtaj ile sonlandırıldığından rahim filmi çekilerek hem rahminizin hem de tüplerinizin son durumu mutlaka görülmeli. Ayrıca size ve eşinize genetik analiz yapılarak kromozomal bir bozukluk var mı bakılmalı.

Adetleriniz düzene girmedikçe o ay için yumurtlamıyorsunuz demektir. Bu nedenle gebe kalmanız da zor olacaktır. Adetlerinizin de bir an önce normale döndürülmeli. Düzensizlik devam ederse tüp bebek gibi daha ileri yöntemlere başvurmanızı öneririm.

Risk altında mıyım?

30 yaşındayım. Ailede erken menopoz var. Anneannem 40’a yakın yaşta girmiş. Annem ise 30’lu yaşlarda menopoza girmiş. Erken menopoza erken girer miyim?

CEVAP

Değerli okuyucum, ailenizde bu kadar fazla sayıda kadında erken menopoz görülmüş olması nedeniyle siz epey risk altındasınız. Bu tamamen genetik bir durum olduğundan şu anda menopoza girmemek için yapabileceğiniz bir şey yok. Sadece girme ihtimaliniz bildiğiniz için fazla gecikmeden doktora başvurabilirsiniz. Yumurtalıklarınızı da olası menopoz gerçekleşmeden önce dondurabilirsiniz.

Tampon kullansam mı?

27 yaşındayım, adet dönemimde tampon kullanmak ne kadar sağlıklı olur? Her zaman ped mi daha iyi yoksa tampon uygun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tamponunuzu sık değiştirir ve hijyen kurallarına iyi uyarsanız kullanmanızda bir sakınca yoktur. Tatilde tampon kullanırken sadece güneşlenmenizi öneririm, deniz veya havuza girmeniz sağlıklı olmaz.

Haberin Devamı

Yanılma payı var mı?

Adet görmeme en az 10 gün kala test yaptırdım, negatif çıktı. Yanılma payı var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrarda gebelik testlerinin her zaman yanılma payı olabileceğinden beklenen adet tarihi gecikene kadar şüpheniz varsa kanda bhcg denilen gebelik hormonu baktırmanızı öneririm. Keza bhcg hormonu döllenme olduktan 5 gün içerisinde kanda pozitif hale geçer.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder