Opr. Dr. Hande Akbaş Düsük riski en aza indirilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Düsük riski en aza indirilmeli

Erken dönem düşüklerinin yüzde 60’ı genetik bozukluklar yüzünden. Bu nedenle yeni gebeliğe başlamadan çiftin genetik testleri yapılmalı, kadında kanama pıhtılaşma sorunları var mı bakılmalı, rahim filmi çekilerek yumurtalık ve tüplerin durumu incelenmeli ki düşük riski en aza insin...

2 kez düşük yaptım

31 yaşındayım, anne olmak istiyorum. 2 kez düşük yaptım. Yumurtalıklarım çalışmıyormuş. Tedavisi var mıdır?

CEVAP [[HAFTAYA]]

Değerli okuyucum, yumurtalıklarınız çalışmıyor olsaydı hamile kalamamanız söz konusu olurdu. Kaldı ki 2 kez gebe kalmışsınız. Erken dönemde gebelik kayıplarının yüzde 60’ı genetik bozukluklardan kaynaklandığı için sizin ve eşinizin genetik testleri yapılmalı.

Haberin Devamı

Sizde kanama ve pıhtılaşma ile ilgili bir bozukluk var mı ona bakılmalı. Son olarak rahim filmi çekilerek acaba rahminizde yapısal bozukluk, tüplerinizde sıkıntı var mı araştırılmalı.

Araştırmalar sonucunda eğer bir sorun bulursan tedavi uygulanarak bir daha düşük yaşama ihtimaliniz en aza indirilir.

Adet yaklaşınca geriliyorum

Adetim yaklaştıkça çok hassas ve sinirli oluyorum. Eşimle sık sık kavga ediyoruz. Sebebi nedir?

CEVAP

Değerli okuyucum, adet yaklaştıkça ortaya çıkan duygu durum değişikliklerine premenstrual sendrom demekteyiz. Kadınların bu dönemde normalden daha fazla hassaslaşması veya duygusal olarak daha durgun olmaları normal kabul edilmektedir.

Ancak hayatınızı zorlaştıracak kadar gerginlik, başkalarına devamlı patlayacak kadar mutsuzluk, ümitsizlik ve ağlama nöbetleri eşlik ediyorsa o zaman mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririm. Yaşam şeklinizde bazı değişikliklerle, bazı ilaç ve gerekirse psikoterapiyle bu durum kontrol altına alınabilecektir.

Eşimle ilişkiye giremiyorum

32 yaşındayım. Son zamanlarda eşimle hiç ilişkiye girmek istemiyorum, bende cinsel soğukluk başladı. Neden olabilir, ne yapmalıyım?

CEVAP

Değerli okuyucum, bunun psikolojik, ilişkiye bağlı veya fiziksel birçok sebebi olabilir. Sebebi araştırmaya hangisinden başlanacağına karar vermek çoğu zaman zordur. Örneğin; menopoza yaklaşan veya yakın zamanda doğum yapmış bir kadında bu durum sıklıkla görülebilir.

Haberin Devamı

Eğer isteksizlik birkaç aydan uzun sürmüşse öncelikle fiziksel problemleri ekarte edebilmek için bir uzmana başvurmalısınız. Düşük östrojen veya tiroid hormon seviyeleri isteksizlik nedeni olabilir.

Kullandığınız tüm ilaçları doktorunuza söyleyin. Örneğin antidepresanlar sıklıkla istek kaybına neden olur. Eğer tüm bunlarla sebep saptanamazsa o zaman mümkünse eşinizle birlikte bir cinsel terapi uzmanına başvurmanızı öneririm.

Keza uzun süreli ilişkilerde uyaran azaldığı için ilişkiyi tekrar canlandırabilmek için bazı yardımlar almanız gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder