Opr. Dr. Hande Akbaş Düşük riskini azaltmak için...
HABERİ PAYLAŞ

Düşük riskini azaltmak için...

Erken dönemde düşüklerin yüzde 60’ı genetik bozukluklar nedeniyle oluyor. Yeni gebelikten önce çiftin genetik testleri yapılmalı, kadında kanama pıhtılaşma sorunu var mı bakılmalı, rahim filmiyle tüpler incelenmeli ki düşük riski en aza insin.

Niye düşük yapıyorum?

30 yaşındayım, anne olmak istiyorum. 2 kez düşük yaptım. Neden böyle oluyor, tedavisi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, erken dönemde gebelik kayıplarının yüzde 60’ı genetik bozukluklardan kaynaklandığı için öncelikle sizin ve eşinizin genetik testleri yapılmalıdır. Sonrasında sizde kanama ve pıhtılaşma ile ilgili bir bozukluk var mı ona bakılmalı. Son olarak da rahim filmi çekilerek acaba rahminizde doğuştan gelen yapısal bir bozukluk, tüplerinizde sıkıntı var mı araştırılmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda eğer bir sorun tespit edilebilirse bu soruna yönelik tedavi uygulanarak bir daha düşük yaşama ihtimaliniz minimale indirilmeye çalışılacaktır.

Haberin Devamı

Gebelikte kabızlık arttı

7.5 aylık hamileyim, önceden de kabızlık sorunum vardı. Şimdi çok arttı. Geçen gün makatımdan kan geldi, doktora gittim. Basur oluşmuş. Çok acı çekiyorum, ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Önceden var olan kabızlık maalesef gebelikte daha şiddetleniyor ve sizin durumunuzda birçok hastada olabildiği gibi basur oluşumuna yol açabiliyor. Gebe olduğunuz için size çok ilaç kullanmanızı önermem. Keza kullandığınız bu ilaçlarla bağırsaklarınız daha da tembelleşebilir ve bu ilaçlara hep bağımlı hale gelebilir, onları kullanmaksızın hiç dışkınızı yapamaz duruma gelebilirsiniz. Bu sebeple ben daha çok doğal yöntemlerle kabızlığı azaltmayı öneriyorum. Özellikle elma, kepek, buğday, bamya, semizotu, erik kurusu gibi yüksek lifli gıdalarla beslenmek ve tabii ki bol sıvı tüketmek sizi rahatlatacaktır.

Başka yöntem var mı?

27 yaşında, 11 yıllık evliyim. 5 haftalık hamileyim. Ancak bu çocuğu dünyaya getirmek istemiyorum. KKürtaj olmanın dışında bir yöntem var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her cerrahi işlemin komplikasyon riski vardır. Kürtaj da bir tür cerrahi işlem olduğundan tabii ki riskleri bulunur. Ama deneyimli ellerde yapıldığında bu risk minimale inecektir. Dolayısıyla kürtaj olmak dışında bir seçeneğiniz bulunmamaktadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder