Opr. Dr. Hande Akbaş Düşük riskini en aza indirin
HABERİ PAYLAŞ

Düşük riskini en aza indirin

Hamile kalan kadınların bazıları düşük riskinden çok korkuyor. Bu riski en aza indirmenin tek yolu düzenli olarak doktor kontrollerine gitmek ve ne deniyorsa harfi harfine uygulamak.

Varisler sorun çıkarır mı?

6 haftalık hamileyim, 90 kiloyum. Varislerim var. Varisler hamilelikte sıkıntı yaşatır mı? Kanama ya da damar sorunum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, varisler muhtemelen kilo ve belki de uzun süre ayakta durmanıza bağlı oluşmuştur. İki tip varis bulunur. Yüzeyel ve derin olanlar. Fark ettikleriniz muhtemelen yüzeyeldir. Bunlar gebelikte pek sıkıntı yaratmaz, varis çorabı giymekle ağrı kontrol altına alınabilir. Derin olanlar önemlidir. Bunun için size önerim bir kalp ve damar cerrahına başvurarak muayene olmanız.

Haberin Devamı

Böyle bir durumda varis çorabına ilaveten gebeliğe uygun birtakım kan sulandırıcı ilaçların kullanılması gerekebilir. Gebelikte kan akımı zaten yavaşlar, mevcut venlerde de varis varsa emboli dediğimiz pıhtı atma riski yükselir. Bu sebeple hamileliğiniz boyunca hem kalp damar cerrahınızın hem de kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızın yakın kontrolünde kalmanız doğru olacaktır.

Düşük yapar mıyım?

29 yaşındayım, evlendikten 1 yıl sonra hamile kaldım. Şu an 3 haftalık hamileyim. Acaba düşük yapma riskim var? Çok korkuyorum. Bu durumu önlemek mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle gebeliğiniz hayırlı olsun. Hamileliklerin yüzde 95’i sorunsuz ilerler. Sadece yüzde 5 hastada problem çıkabilir ve o da düzenli doktor kontrolleri sayesinde sorunsuz giderilebilir. Sizin şu an için yapmanız gereken ilk şey rahat olmanız, gebeliğinizin tadını çıkarmanız.

Bebeğinizle birlikte çok güzel bir yolculuk sizi bekliyor, bu sizin için unutulmaz bir anı olacak. Madem düşük açısından bu kadar kaygı duyuyorsunuz gebeliğinizi düzenli olarak takip ettirirseniz bu riski minimale indirmiş olursunuz.

Yumurtlama oluyor ama...

30 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Gebe kalamadım. Doktor tek tüpümün tıkalı olduğunu, tek tüple gebe kalabileceğimi anlattı. İğne ve ilaç verdi. Yumurtlama oluyormuş ama gebelik oluşmuyor. Acaba tek tüple hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, tek tüple elbette hamile kalınabilir. Ama diğer tüpün normal olduğundan, içinde yer alan ufak tüycüklerin doğru çalıştığından emin olunmalı. Bu da ancak rahim filmi çekilerek anlaşılır.

Dolayısıyla HSG denilen bu film çekilmiş ve doktorunuz sorun olmadığını söylemişse ayrıca 2 yıldır gebe kalamamanızı açıklayacak hiçbir başka sorun da tespit edilememişse o zaman aşılamaya geçilebilir. Ancak diğer tüpünüz de etkilenmişse o zaman mecburen tüp bebek gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder