Opr. Dr. Hande Akbaş Düşük ve erken doğum riski yoksa
HABERİ PAYLAŞ

Düşük ve erken doğum riski yoksa

Hamilelikte ilk aylarda düşük veya 5’inci aydan sonra ortaya çıkan erken doğum tehditi yoksa gebeliğin 32’nci haftasına kadar cinsel ilişkiye girmekte herhangi sakınca bulunmuyor.

Yumurtalar döllenmedi

15 gün önce tüp bebek tedavisine başladım. Çikolata kistim vardı ve doktor “Küçükler, sorun olmaz” dedi. Altı yumurta toplandı, 5’i kaliteliymiş. Eşimde sperm sorunu yok, yumurtalar döllenmedi. Doktor “Adet görünce gör, gel konuşalım” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleri olarak da adlandırılan endometriozis hastalığı sadece kist oluşturmakla kalmaz aynı zamanda yumurta sayı ve kalitesini olumsuz etkiler. Altı yumurtanın 5’inin döllenememesi yumurta kalitenizin ve spermin dölleme kalitesinin iyi olmamasından veya laboratuvar şartlarından olabilir.

Haberin Devamı

Size önerim farklı bir merkezde vakit kaybetmeden tekrar deneme yapmanız. Böylece uygulanan tedavi yanlışlığı veya olumsuz laboratuvar koşulları ihtimalinden arınırsınız. İkinci denemede de aynı sonuç alınırsa döllenmeme ne yazık ki sizin yumurtanız ya da sperm kaynaklı olduğu ortaya çıkacak, buna göre tedbir alınacaktır.

Bebek yok

Dokuz gündür adet görmüyorum, kan testi yaptırdım “Bebek yok” dedi. Doktor “Hormonlara baktırdım normal” dedi. Dokuz gün oldu, adet görmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle jinekolojik muayene olarak ultrason yaptırmanız ve yumurtalıklarınızda herhangi bir kistik yapı var mı, yok mu baktırmanız. Kist yoksa ve hormonlarınız normalse endişelenecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

Bu ay geçirmiş olduğunuz herhangi bir hastalık, kullandığınız bir ilaç veya aşırı stres adet döngünüzde kaymaya neden olmuş olabilir. Her ay tekrar etmesi durumunda muayene olmanız gerekir.

Kaçıncı aya kadar ilişkiye girilir?

29 yaşında, 4 aylık hamileyim. Cinsel ilişkiye girmenin bebeğimize bir zararı olur mu? Gebeliğin hangi ayına kadar eşimle cinsel ilişkiye girebiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamilelik sırasında ilk aylarda kanamayla kendisini gösteren düşük tehdidi veya gebeliğin 5’inci ayından sonra ortaya çıkan erken doğum tehdidi yoksa gebeliğin 32’nci haftasına kadar cinsel ilişkiye girmekte herhangi sakınca yoktur. Ama tekrar üzerine basarak ifade etmekte fayda var ki gebeliğinde herhangi bir sorun yaşamayan kişiler için bu durum geçerlidir. Doktorunuzun size bu yönde herhangi bir kısıtlaması olduysa muhakkak onu dinlemeniz gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder