Opr. Dr. Hande Akbaş Düşük yapma ihtimalini azaltıyor
HABERİ PAYLAŞ

Düşük yapma ihtimalini azaltıyor

Haberin Devamı

Anne olmaya çalışan ve arka arkaya tekrarlayan düşükler yapan kadınlara halk arasında gebelik aşısı denilen bir uygulama yapılabiliyor. Bu kadının düşük yapma ihtimalini epey azaltıyor...

Hep düşük yapıyorum

9 yıllık evliyiz. 3 tüp bebek denememizde 2 defa hamile kaldım. Kanda hamilelik hormonum yükseliyor ama 1 ay sonra düşük yapıyorum. Sebebi ne olabilir? Deneyebileceğimiz yeni bir gelişme var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin gibi tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalarımızda uyguladığımız halk arasında gebelik aşısı diye geçen bir uygulamayla bir daha düşük yapma ihtimalinizi epey azaltıyoruz. Size önerim yapılmadıysa önce sizin ve eşiniz periferik karyotip denilen genetik testini yaptırmanız ardından bu konuda uzman bir hekime başvurmanızdır.

Folik aside devam edelim mi?

Eşim 12 haftalık hamile. Folik asit takviyesi alıyor. Doktorum “Demir hapı ve folik asite devam” dedi. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, folik asidin vücutta birikici etkisi bulunmaz. Dolayısıyla fazla almanızın ne size ne de bebeğinize zararı olur. Fazla miktar böbreklerinizden atılır. Genellikle 12’nci haftadan sonra bebeğin omurga gelişimi tamamlandığı için daha uzun süre almasının ek bir avantajı yok, bu yüzden kesmeyi tercih ediyoruz. Ama kalp sağlığınıza da iyi geleceği için devam etmenizin zararı olmayacaktır.

Yara tekrar oluşur mu?

36 yaşındayım, 5 yıl önce servikste yara vardı ve yaktırdım. Yara tekrar oluşur mu? Yeniden yara yaktırılır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kişisel olarak hastanın vajinal smear sonucu temizse ve ilişki sonrası kanama yoksa, gerekmedikçe rahim ağzında yara diye tabir edilen kızarıklığın yakılma ya da dondurulmasına karşıyım. Bunun nedeni uzun süredir var olan kronik vajinal enfeksiyonlar olduğundan bu enfeksiyon tedavi edildiğinde vücudunuz o bölgedeki yarayı da tamir edebilir. Keza bu tedavi yapılmadan direkt o bölgeyi yakmak enfeksiyon halen devam ettiği için yaranın bir süre sonra tekrar oluşacağının göstergesidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder