Opr. Dr. Hande Akbaş Düzenli doktora giderek hastalıklar önlenebilir
HABERİ PAYLAŞ

Düzenli doktora giderek hastalıklar önlenebilir

Cinsel ilişki sonrası kadından kan geliyorsa mutlaka kadın doğum uzmanına başvurmalı, muayene olmalı ve vajinal smear aldırmalı. Unutmayın, bir şikayet olmasa bile 6 ayda bir doktora giderseniz hastalıklar başlamadan önlem almış olursunuz.

Kan geldi, neden?

26 yaşında, 2 çocuk annesiyim. İki yıl önce doğum yaptım. Daha sonra hiç kontrole gitmedim. Sorunum düzensiz adet kanması ve ilişki sırasında kan gelmesi. Acaba bu durum rahim kanserinin belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir kadının hiçbir şikayeti olmasa bile düzenli olarak 6 ayda bir mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmasını öneririz. İlişki sonrasında kanama oluyorsa size önerim mutlaka muayene olmanız ve rahim ağzı kanser taraması için vajinal smear aldırmanızdır. Rahim ağzı kanseri için yaşınız epey genç.

Haberin Devamı

Büyük ihtimalle kronik enfeksiyonlara bağlı olarak rahim ağzınızda yara olarak adlandırılan erozyon vardır. Ancak yine de öncelikle mutlaka ve mutlaka smear yaptırılarak kanser ayırıcı tanısı yapılması şarttır. Ayrıca adet düzeninizin de niçin bozuk olduğunun anlaşılması için rahim ve yumurtalıklarınıza ultrason ile bakılması, gerekirse birtakım hormon düzeylerinizin ölçülmesi gerekir.

Haplar hastalıklara yol açar mı?

32 yaşındayım, evleneli 3 ay oluyor. İki aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu hapların yan etkisi var mı? Bazıları damar tıkanıklığı, kanser gibi hastalıklara yol açtığını söylüyor, diğer yandan bazı hastalıklara engel olduğu söyleniyor. Bunun hangisi doğru?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ilacın olduğu gibi doğum kontrol ilaçlarının da yarar ve zararları var. Bu sebeple mutlaka bir uzman denetiminde kullanılmasını öneriyorum. Eğer ailenizde felç, beyin kanaması geçirmiş bireyler varsa, siz sigara içiyorsanız bu hapların çok dikkatli kullanılması gerekir.

İnanılanın aksine doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama 10 yıldan uzun ve kesintisiz kullanımlarda meme kanserini artırdığına yönelik çalışmalar bulunmaktadır. Bu sebeple 1-1.5 yıllık kullanıma 2-3 ay ara verip vücudunuzu dinlendirerek kullanmak, kesintisiz devam etmekten daha uygun olacaktır.

Haberin Devamı

Tampon kullansam olur mu?

30 yaşındayım, adet dönemimde tampon kullanmak ne kadar sağlıklı olur? Her zaman ped mi daha iyi yoksa tampon uygun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tamponunuzu sık değiştirir ve uygularken hijyen kurallarına iyi uyarsanız tampon kullanmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. Tatilde tampon kullanırken sadece güneşlenmenizi öneririm, deniz veya havuza girmeniz sağlıklı olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder