Opr. Dr. Hande Akbaş Düzenli içmezseniz kanama olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Düzenli içmezseniz kanama olabilir

İstenmeyen gebeliklerden koruyan doğum kontrol haplarının her gün aynı saatte ve unutulmadan alınması gerekiyor. Doktorunuzun size önerdiği şekilde kullanmazsanız lekelenme hatta kanama bile görülebilir.

Yara duruyor

Dört yıllık evliyiz ve 8 aydır bebek istiyoruz. Doktor “Rahim ağzında 4 santim kist ve yara var” dedi. Antibiyotik ve doğum kontrol hapı verdi. Yarayı dondurdu.

Bir ay sonra kist geçmiş. Doktor “Yaraya 1 ay sonra bakacağız. Geçmemişse yine dondururuz” dedi. Eşimin testleri normal. İki aydır ilaç kullanıyorum. Sizce yapılanlar doğru mu? Ne zaman gebe kalırım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen doktorunuz yumurtalığınızda 4 santimlik kist saptadığı için size doğum kontrol ilacı verip küçültmeye çalışmış ve ilaç işe yaramış. Rahim ağzındaki yara için smear sonucu temiz geldiyse ve ilişki sonrası kanama yoksa pek müdahale taraftarı değilim.

Dondurmak ya da yakmak sadece geçici çözümler olup ne yazık ki tedavi edici bir yöntem değil. Kistiniz geçiyorsa doğum kontrol hapını kullanmayı bırakmanızı öneririm. Çünkü bu ilacı kullandığınız sürece gebe kalamazsınız.

Anne olamaz mıyım?

Dört yıl önce kürtaj oldum. Şimdi yine hamileyim. Ancak bebeği dünyaya getirmek istemiyorum. Doktor ikinci kez kürtaj olursam ileride anne olmayacağımı söyledi, doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzman ellerde yapıldığı zaman genellikle kürtaja bağlı ciddi komplikasyon görmüyoruz. Ama işlem sırasında rahimin endometrium denilen iç zarı çok fazla kazınırsa bir daha hamile kalamayabilirsiniz. Bebeği istemiyorsanız tabii ki söylenebilecek bir şey yok.

Ama deneyimli bir hekim tarafından yapılmasını öneririm. Yine de bu işlemin geri dönüşümü olmayacağından, gebeliği sonlandırmadan önce çok iyi düşünmenizi rica ediyorum.

Halen bebeği istemediğinize kanaat getirirseniz size önerim böyle psikolojik açıdan da tatsız olayı bir daha yaşamamanız adına ciddi bir korunma yöntemine başvurmanız.

Ne zaman yapılır?

Aşılama öncesi genetik tarama yapılıyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genetik tarama aşılama öncesi yapılmaz. Sadece tüp bebek yönteminde yapılabilir. Öncelikli gereklilik sizin ya da eşinizin genetik yapısında sorun olması veya peş peşe gebelik kayıplarınızın olması ve bebeklerde de genetik bozukluk saptanmasıdır. Ancak bu koşullar altında embriyolara genetik tanı yapılır.

Haberin Devamı

Ara vermeden içtim

28 yaşındayım. İki kutu doğum kontrol hapını ara vermeden kullandım. 13 gündür süren kanamam var. Acaba neden olabilir, bir de bu durum normal mi?

CEVAP

Sevgili okuycum, ara vermeden doğum kontrol ilacı kullanımlarında kadın ilacı sürekli aynı saatlerde almazsa, o zaman lekelenme hatta ilaç atlanmışsa kanama dahi olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder