Opr. Dr. Hande Akbaş Düzenli kontrolle riskinizi azaltın
HABERİ PAYLAŞ

Düzenli kontrolle riskinizi azaltın

Haberin Devamı

Ailesinde jinekolojik kanser olanların riski diğer kadınlara göre biraz daha fazla. Ama her yıl düzenli olarak kontrole gider, doktorunuzun tavsiyelerine uyar, diyetinize dikkat ederseniz sağlıklı bir yaşam sürebilir, riskinizi en aza indirebilirsiniz.

Bana da kontrol gerekir mi?

32 yaşındayım. Teyzemde, anneannemde rahim kanseri tespit edildi. Acaba benim de kontrol altında olmam gerekiyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ailenizde jinekolojik bir kanser olması sizin de riskinizi arttırır. Rahim kanseri daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkan, özellikle kilolu ve hipertansiyonu olan kadınlarda daha sık görülen bir kanser türü olduğundan şimdiden sağlıklı beslenmenizi, kilonuzu kontrol altında tutmanızı ve diyetinize dikkat etmenizi öneririm.

Ailenizde bu hikaye olmasa bile her kadının yılda en az 1 kere jinekolojik muayeneye gitmesi gerekir. Sizin de düzenli takip altında olmanız halinde bir sorun yaşamayacağınızı ön görmekteyim. Rahim kanseri erken teşhis halinde sadece rahmin alınmasıyla kolaylıkla kontrol altına alınabilir.

Gebe kalınır mı?

Adet sırasında ilişkiye girmek gebelikten korunmak açısından güvenli midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 28-30 günde bir adet gören bir kadın için adetin son günlerinde ilişkiye girildiğinde gebelik ihtimali düşüktür. Ancak kadının adet sıklığı öne geldikçe (örneğin 22 günde bir) o zaman bugünlerde de gebe kalabilme ihtimali mevcuttur.

Dolayısıyla başka bir korunma yöntemi kullanmamanız halinde (doğum kontrol ilaçları, spiral vb.) adetin son günlerinde de ilişki gebelik açısından riskli olabilir. Adet sırasında girilen ilişkide gebelik oluşmasa bile enfeksiyonlara yatkınlık normal zamana kıyasla daha yüksektir.

Arada kanama oluyor

Adetime daha 15 gün var. 2 gündür temizlenirken kanlı, fazla akışkan olmayan bir sıvı geliyor. Ara ara ufak kanamalar oluyor. Sizce bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu kanamanın nereden geldiğini anlamak gerekir. İdrardaysa taş veya enfeksiyon olabileceği için bir üroloji uzmanına başvurun. Kanama vajinadansa vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olun. Basit bir enfeksiyondan kansere kadar geniş bir hastalık grubunun bulgusu olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder