Opr. Dr. Hande Akbaş Ek korunma yöntemine gerek kalmaz
HABERİ PAYLAŞ

Ek korunma yöntemine gerek kalmaz

Doğum kontrol hapını ilk ay düzenli içtiyseniz, ara verdiğiniz dönemde ek korunma yöntemine gerek yoktur. Ama hapınızı 2 günden fazla süre kullanmayı unutursanız koruyuculuğu azalır, gebelik ihtimali artar.

Cinsel isteğim arttı

50 yaşındayım. 47 yaşında menopoza girdim. Üç yıldır ne sinirlilik hali, ne ateş basması, ne de terlemem oldu. Çok rahatım. Cinsel isteğimde de azalma değil, inanılmaz artış var, normal midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz dönemini rahat bir şekilde geçirmenize çok sevindim. Normalde her kadında belirli bir miktar östrojen ve androjen bulunmaktadır. Östrojenin menopozla azalması sonucu, androjen göreceli olarak ön plana çıkar. Buna bağlı olarak bazı kadınlarda cinsel istekte artış görülebilir, son derece doğal bir durumdur.

Haberin Devamı

Hap beni korur mu?

23 yaşındayım ve ilk defa doğum kontrol hapı kullandım. İlk 7 günlük aranın 4’üncü gününde adet görmeden korunmasız ilişkiye girdim. Acaba hap korur mu yoksa ertesi gün hapı almalı mıyım? Hapları her gün aynı saatlerde almıştım. Bazı günler 1-2 saat aksamış olabilir. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kullanırken birinci ay tamamlandıktan sonra verilen arada ilişki olması halinde ek korunma yöntemi kullanmanıza gerek yoktur. Keza doğum kontrol ilaçları koruyuculuğu en yüksek yöntemlerden biridir. Kullanma saatlerinin dakikalar ya da 1-2 saat oynamasıyla koruyuculuğu azalmaz. Koruyuculuğu devam eder, sadece 2 günden fazla unutulması halinde ek korunma yöntemlerine başvurmak gerekir.

Düzeliyor ama geçmiyor

Polikistik over’im var. 10-15 gün geçmeyen adet düzensizliklerim oldu ama doğum kontrol hapıyla düzene girdi. Tedaviye devam etsem de düzelir gibi oluyor ama geçmiyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over hastalığının maalesef kalıcı bir tedavisi yok. Hastanın en sık şikayet ettiği hastalık bulgusu neyse ona yönelik tedavi vermekteyiz. Keza sizi en çok rahatsız eden durum adet düzensizliği olduğundan doğum kontrol ilacı başlanarak şikayetiniz giderilmiş. Bu hastalıkla yaşamanız gerektiğinden bir süre sonra alternatif tedavi yöntemleri için üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurabilir, ikinci bir fikir alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Büyümez mi?

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Çocuğum olmuyor. Doktor, “Yumurtaların küçük, çocuğun olmaz” dedi. Acaba yumurtaları büyütmenin yolu var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalarınızın küçük olması ya doğuştandır ya da yumurtalık fonksiyonlarınızın durduğunun, çok azaldığının göstergesidir. Ama düzenli adet görüyorsanız, uzman biri tarafından muayene edilerek yumurtalık rezervinizin normal olduğu tarafınıza söylendiyse, tek başına yumurta boyutunuza pek takılmayın, yanlış ölçülmüş bile olabilir. Yukarıda söylediğim sebeplere bağlı olarak gerçekten yumurtalıklarınız küçükse o zaman yapılabilecek bir şey yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder