Opr. Dr. Hande Akbaş Emin olmak istiyorsanız...
HABERİ PAYLAŞ

Emin olmak istiyorsanız...

Haberin Devamı

Hamileliğin mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtileri olsa da bunlar bazen başka sorunlarla karışabiliyor. Eğer gebelikten yüzde 100 emin olmak istiyorsanız mutlaka kanda gebelik hormonu bakılan testi yaptırın.

Hamilelik riski var mı?

26 yaşındayım, geçen ay korunmasız ilişkim oldu. Bu ilişkiden sonra 6 gün sonra adet oldum. Şu an karnım ağrıyor ve ishalim. Hamilelik riski var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ne kadar vajinanın direkt içine boşalma olmamış ama ufak da olsa hamile kalma riski vardır. Ama 6 gün sonra adet olduğunuzu yazmışsınız. Bu adetiniz zamanında ve zamanki yoğunluğunda olduysa gebelik olmadığının işaretidir. Ama yine de yüzde 100 emin olmak istiyorsanız yaptırmanız gereken en doğru test kanda gebelik hormonu baktırmanızdır.

Akıntının nedeni ilaçlar mı?

29 yaşındayım. Koyu sarı renkli ve hafif kokulu, yoğun bir akıntım var. İlişki sonrasında rahatsız edici bir koku oluşuyor. Bu problem nedeniyle doktora gittim. Tahliller yapıldı, temiz çıktı. Muayenede de anormallik tespit edilmedi. Bu akıntı neden oluyor? Adet düzensizliğim sebebiyle 1.5 yıl ilaç kullandım. 3 ay ara verdim. Acaba nedeni haplar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz gibi kötü kokulu, sarı renkli akıntılar genellikle vajinanın bakteriyel enfeksiyonlarında ortaya çıkar. Eğer doktorunuz sizden vajinal kültür aldıysa ve herhangi bir sorun saptanmadıysa o zaman size önerim bir süre oranın florasını düzenleyecek probiyotik içeren lokal vajinal fitiller kullanmanız asidik bir pH kazanımını sağlamanızdır. Adet düzensizliğiniz nedeniyle kullanmış olduğunuz ilacın akıntı yapmak gibi bir yan etkisi yoktur.

Ağrı yapıyor

37 yaşındayım, bekarım. Birkaç gündür vajinaya yakın bölgemde hassasiyet yapan, kızarıklık, ağrılı bir şişlik var. Önce pek önemsemedim ama sinirimi bozuyor. Kötü bir şey olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlarda vajina bölgesinde ağrılı ufak şişliklerin en sık sebebi sivilce ya da kıl dönmesidir. İkisi de zararsız olup kendiliğinden geriler. Ancak şişlik birkaç günden uzun süredir devam ediyorsa o zaman bir uzmana başvurmanızı öneririm. Çünkü bazen o bölgede bulunan Bartolin adını verdiğimiz salgı bezlerinin iltihabı, genital herpes denilen uçuklar ve siğiller de ağrılı şişliklerle ortaya çıkabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder