Opr. Dr. Hande Akbaş Emin olmak istiyorsanız kan testi yaptırın
HABERİ PAYLAŞ

Emin olmak istiyorsanız kan testi yaptırın

Halsizlik, mide bulantısı, uyku hali gebeliğin belirtileri ama başka hastalıklarda da karşımıza çıkıyor. Hamilelikten emin olmak için kan testi yaptırın ya da ultrasonda kesenin görülmesini bekleyin.

Yumurtalık kanseri miyim?

33 yaşındayım. Doktorum ultrasonla bakıp sağ yumurtalığımda basit kist olduğunu söyledi. Kontrolde CA 125, 127.8 çıktı. Doktor çikolata kisti olabileceğini söyledi. Ne anlama geliyor? Bu yumurtalık kanseri olduğumu mu gösteriyor? Adet görüyordum, etkisi olabilir mi? Çocuk istiyorum, sorun yaratır mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, CA 125 hormonu hem endometriozis denilen çikolata kistiyle seyreden hastalıkta hem de yumurtalık kanserlerinde yükselir. Görüntüleme yöntemleri ayırıcı tanıda yardımcı olsa bile kist çıkarılıp patolojiye gönderilmeden tam olarak tanısı konulamaz. Çikolata kistleri zemininde de nadiren kanser olabileceğinden, kistiniz büyükse kapalı cerrahi yöntemle ameliyat olmanızı ve materyalin patolojiye gönderilmesini öneririm.

Sürekli uyumak istiyorum

Polikistik over sendromu var. 3 yıldır evliyim. Eşimde sperm sayısı az. Hamile kalabilir miyim? Yeni adetim bitti ama karnımda ve vücudumda şişlikler var. Midem bulanıyor. Sürekli uyumak istiyorum. Gebelik belirtileri mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bulantı, halsizlik, şişkinlik hamilelikte görülse de başka birçok hastalıkta da karşımıza çıkar. Gebeliğin en kesin tanısı adet gecikmesi olan kadına yapılan gebelik testiyle konulur. Testi veya ultrasonda gebelik kesesini görmeden gebelikten emin olamayız. Polikistik over‘de yumurtalıklarda tembellik söz konusu olabilir. Adetlerinizde düzensizlik varsa çok gecikmeden üreme tıbbı konusunda uzman bir kadın doğum hekimine muayene olun. Eşinizdeki sperm sayısı normal yollarla gebelik elde edip edemeyeceğiniz konusunda fikir verir. Mililitredeki toplam sayı 15 milyonun altındaysa, hareketlilik ve yapısında sıkıntı varsa doğal yollarla gebelik şansı azalır. Eşinizle birlikte yapılmış tetkiklerinizi alıp hekime gidin.

İkinci çocuğu istiyorum

29 yaşındayım, 6.5 yıllık evliyim. 1 çocuğum var, normal yollardan hamile kalıp dünyaya getirdim. Spiralimi 1 yıl önce çıkardılar. 2 ayda bir adet görüyorum. Hormon testlerim normal. Doktor rahim film istedi. Sizce nasıl bir tedavi uygulamalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, spirali çıkartmanızın üzerinden 1 yıl geçtiyse niçin tekrar gebe kalamadığınızın araştırılması gerekiyor. Genellikle spiral takılmış kadınlarda gelişen bazı enfeksiyonlardan tüpler etkilenebiliyor. Bu sebeple rahim filmi çekilmesi yanlış olmaz. Ayrıca adetlerinizin neden 2 ayda bir olduğunun ve eşinizin de sperm durumunun son halinin araştırılması gerekir. Tüm bu nedenlerle üreme tıbbıyla ilgilenen bir merkeze başvurarak size ve eşinize detaylı araştırma yapılmasını öneriyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder