Opr. Dr. Hande Akbaş Emin olmak istiyorsanız kan testi yaptırın
HABERİ PAYLAŞ

Emin olmak istiyorsanız kan testi yaptırın

Halsizlik, mide bulantısı, şişkinlik, uyku hali gebeliğin belirtileri ama unutmayın, başka birçok hastalıkta da bunlar karşımıza çıkıyor. Hamilelikten emin olmanın en etkili yolu kanda yapılan kan testi ya da ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi.

Sürekli uyumak istiyorum

Polikistik over sendromu var. 3 yıldır evliyim. Anne olmak istiyorum. Yeni adetim bitti ama karnımda ve vücudumda şişlikler var. Midem bulanıyor. Sürekli uyumak istiyorum. Acaba bunlar hamilelik belirtileri mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bulantı, halsizlik, şişkinlik hamilelikte görülse de başka birçok hastalıkta da olabilir. Gebeliğin en kesin tanısı adet gecikmesi olan bir kadında kanda yapılan gebelik testiyle konulur. Bunu veya ultrasonda gebelik kesesini görmeden gebelikten asla emin olamayız. Polikistik over sendromunda yumurtalıklarda tembellik söz konusu olabilir. Eğer adetlerinizde de düzensizlik varsa gecikmeden bir kadın doğum hekimine muayene olun.

Haberin Devamı

Hormon bozukluğu varmış

24 yaşındayım. İlk adet gördüğüm günden beri çok sancı çekiyorum ve düzensizlik var. Önce bu sancıları önemsemedim. Ama öyle arttı ki doktora gittim. Doktor rahimde kist olduğunu ve hormon bozukluğundan kaynaklandığını söyledi. Bu kistler çocuk olmasını engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet sırasında başlayıp giderek şiddetlenen ağrıların en sık kaynağı yumurtalık kistleridir. Her yumurtalık kisti kısırlığa sebep olmaz. Eğer endometriozis denilen çikolata kisti varsa bu ne yazık ki genellikle ilerleyici bir hastalık olduğundan uzun vadede kısırlığa yol açabilir.

Siz de basit bir kist saptandıysa korkmayın. Ama doktorunuz bunun çikolata kisti olduğunu ifade ettiyse evleninceye kadar büyümemesi için birtakım ilaçlardan kullanın ve evlenir evlenmez de vakit kaybetmeden anne olmayı düşünün.

Ara kanama oldu

29 yaşındayım. 3 aydır aylık korunma iğnelerinden yaptırıyordum. 3’üncü iğneyi yaptırmadan 2 gün önce ilk defa ara kanama başladı. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aylık korunma amaçlı kullanılan iğnelere bağlı olarak adet düzensizliği sıklıkla karşımıza çıkar. Sürer ve sizi çok rahatsız ederse o zaman kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak daha uygun başka bir korunma yöntemine geçin.

Haberin Devamı

Hamile kalır mıyım?

26 yaşında kadınım, 3 aylık evliyim ve hamile kaldım. Ancak bebeği aldırdım. Kürtaj sırasında doktor rahmin ters olduğunu anlattı. Ama önemli değilmiş. Yeniden hamile kalabilir miyim? CEVAP Sevgili okuyucum, rahmin ters olmasıyla gebe kalmanız arasında olumsuz ilişki yok. Tekrar hamile kalabileceğinizi düşünüyorum. Ama 1 yıl denemenize rağmen gebe kalamazsanız, o zaman geçirdiğiniz kürtaj bir enfeksiyon ya da yapışıklığa neden olmuş mu diye rahim filmi çektirebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder