Opr. Dr. Hande Akbaş Emzirirken ertesi gün hapı kullanmayın
HABERİ PAYLAŞ

Emzirirken ertesi gün hapı kullanmayın

Halk arasında, ‘Süt vermek gebelikten korur’ denir ama emzirmek hamile kalmaya engel değil. Bu dönemde daha güvenli korunma yöntemleri tercih etmelisiniz. Unutmayın, ertesi gün hapları sizler için uygun değil.

Ara kanama başladı

29 yaşındayım. 3 aydır aylık korunma iğnelerinden yaptırıyordum. 3’üncü iğneyi yaptırmadan 2 gün önce ilk defa ara kanama başladı. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aylık korunma amaçlı kullanılan iğnelere bağlı adet düzensizliği sıklıkla karşımıza çıkabilir. Eğer devam ederse ve sizi çok rahatsız ederse o zaman kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak size daha uygun başka bir korunma yöntemine başvurabilirsiniz. Etkisi nasıl azalır? 8 aylık bebeğimi emziriyorum. İki saatte bir emiyor. Adet görmedim.

Haberin Devamı

Hamile kalır mıyım?

Ya da ertesi gün hapı kullanmalı mıyım? “Hap kullanımdan sonra 8 saat emzirmeyin” diyor. Etkisini daha aza indirmek için ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, emziren anneler 1 yıla kadar adet görmeyebilir. Emzirmek gebe kalmanızı engellemeyeceği için spiral taktırabilirsiniz. Emziren anneler ertesi gün hapı kullanmamalı.

Yumurtlama olmuyormuş

30 yaşındayım, adetlerim düzensiz. Doktor yumurtlamanın gerçekleşmediğini söyledi. Düzenleyici olarak doğum kontrol hapı verdi. Benim anne olma şansım yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurta rezerviniz az ya da erken menopoz söz konusu olduğu için mi? Yoksa hormonal bozukluklara bağlı olarak vaktinde yumurtanızın olgunlaşamamasına mı bağlı olarak doktorunuz yumurtlama olmuyor dedi? Öncelikle bunun araştırılması gerekir.

Bu nedenle sizi muayene etmeden anne olup olamayacağınızla ilgili hiçbir hekim yorum yapamaz. Önerim üreme alanında deneyimli bir hekime başvurarak vakit kaybetmeden muayene olmanız. O size mutlaka yol gösterecektir.

Hamilelik belirtisi değil mi?

Polikistik over sendromu var. 3 yıldır evliyim. Anne olmak istiyorum. Yeni adetim bitti ama karnımda ve vücudumda şişlikler var. Midem zaman zaman bulanıyor. Sürekli uyumak istiyorum. Acaba bunlar hamilelik belirtileri mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bulantı, halsizlik, şişkinlik hamilelikte görülse de başka birçok hastalıkta da görülebilir. Bizim için gebeliğin en kesin tanısı adet gecikmesi olan bir kadında kanda yapılan gebelik testiyle konulur.

Bunu veya ultrasonda gebelik kesesini görmeden gebelikten asla emin olamayız. Polikistik over sendromunda yumurtalıklarda tembellik söz konusu olabilir. Eğer adetlerinizde de düzensizlik varsa gecikmeden bir kadın doğum hekimine muayene olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder