Opr. Dr. Hande Akbaş Emziriyorsanız adet düzensizliği olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Emziriyorsanız adet düzensizliği olabilir

Bebeğinizi emziriyorsanız adetleriniz düzensiz olabilir. Telaş etmeyin ama çok farklı bir durum gözlemliyorsanız mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza başvurarak kontrol altında olun.

Yumurta çatlamıyor mu?

Eşimle çocuk istiyoruz. Benden 11-12’nci günü gibi beyaz, şeffaf akıntı geliyor. Kasıklarda da ağrılar başlıyor ama adet olacağım güne kadar bir ağrıyor, bir ağrımıyor. 18’inci gün belim ve kasığım ağrıyordu. Yumurtlama olsa ağrı olur mu? Yoksa yumurtam mı çatlamıyor ya da birkaç tane yumurta çatladığında mı böyle oluyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, şeffaf ve kokusuz akıntı yumurtlama dönemine yaklaşıldığında her kadında görülür. Sonrasında sizde gelişen ağrı yumurtlamanın gerçekleştiğini düşündürüyor. Ama bunların tümü sübjektif bulgular. Hiçbiri tahlillerle kanıtlanmış değil. Çocuk istiyorsanız üreme konusunda deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidin ve muayene olun. O size gerekli yönlendirmeyi yapar.

Adetim düzensiz

28 yaşındayım, 9 ay önce doğum yaptım. Doğumdan önce 28 günde bir adet görürdüm. Doğumdan sonra adetlerim 2 ay düzensiz. Şimdi 24 günde bir oluyor, sorun var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, emziriyorsanız adetlerinizin zaman zaman düzensiz olması çok doğal. 21-37 arası adet görme sınırı bizim için doğal olarak kabul edilir. Endişelenecek bir durum yok.

Genital uçuk sorun yaratır mı?

Genital uçuk cinsel hayatı olumsuz etkiler mi? Gebeliğe engel mi? Tehlikeli mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genital bölgedeki uçuklara neden olan virüs cinsel yolla bulaşır. Kondom kullanılması, aktif lezyon varken ilişkiye girilmemesi bulaşma olasılığını azaltır. Gebeliğe engel değildir. Ama gebelik sırasında aktif lezyonlar varsa normal doğum yerine sezaryenla doğum tercih edilmelidir.

Eşimde sorun yokmuş

34 yaşındayım. 4 yıllık evliyim çocuğumuz olmuyor. Bana bütün testler yapıldı, hiçbir problem yok. Eşimin tahlillerine ürolog baktı “Sorun yok” dedi. Ama son gittiğim kadın doğum uzmanı eşimin sperm tahlilinde sorun olduğunu söyledi. Kafam çok karışık. Son testi size yolluyorum. Acaba yol gösterir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sperm değerleriniz normal olsa bile 4 yıldır çocuk istemenize rağmen olmadıysa detaylı araştırma yapılması gerekmektedir. Bazen sebebi açıklanamayan kısırlık durumları söz konusu olabilir. Bir de sperm analizi genellikle deneyim gerektiren bir tetkik olduğundan bunu tüp bebek bölümü olan bir yerde eşinizin tekrar etmesini öneririm. Ancak normal çıksa bile mutlaka sürenin 4 yıl olması nedeniyle üreme tıbbıyla uğraşan bir kadın doğum uzmanın fikrini alın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder