Opr. Dr. Hande Akbaş Emziriyorsanız haplar uygun değil
HABERİ PAYLAŞ

Emziriyorsanız haplar uygun değil

Yeni doğum yaptıysanız ve bebeğinizi emziriyorsanız doğum kontrol haplarıyla korunmanız pek doğru değil. Bu nedenle rahim içi araç yani spiral ya da aylık veya 3 aylık iğnelerden birini tercih edebilirsiniz.

Bunalıma girmek üzereyim

3 kez tüp bebek denedik, 14 yumurta toplandı. Döllenmedi. Sebebi yumurta kaynaklıymış. “İki yumurtan var” dediler ve transfer yapıldı. Gebe kaldım, kürtaj yapıldı. Her şey güzel giderken neden döllenme olmuyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, başka bir merkezde de benzer sonucu almanız bana da yumurta kalitenizle ilgili sorun olabileceğini düşündürüyor. Önerim tüm tetkiklerin birer örneğini alarak daha güvenilir, farklı bir merkeze başvurmanız.

Haberin Devamı

Neden parça alıyorlar?

43 yaşındayım, 3 aydır adet düzensiz. Birkaç gün kanamam oluyor, kesiliyor. Ardından yine başlıyor. Doktor “26 mm myom var” dedi. İlaç verdi. Şimdi durumu düzeldi. Yine düzensizlik olursa parça alıp duruma bakacaklarmış. Bunların sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myomların en sık görülen bulguları ağrı ve kanamadır. Kanama adet miktarında artış ya da ara kanama şeklinde ortaya çıkabilir. Normalde 2.5 santimlik bir myoma gerekmedikçe müdahale etmeyiz. Ancak sanırım rahmin iç duvarına yakın bir bölgeye yerleşmiş ki myom kanama artışına neden olmuş.

Düzensiz kanamalara en doğru yaklaşım sebep hormonal olarak açıklanamıyorsa o zaman öncelikle rahim içinden biyopsi almak ve altta yatan kötü huylu bir oluşumun olmadığından emin olmaktır. Patoloji sonucu normalse, o zaman ilk tercih medikal tedavidir.

Bu konuda ilaçlarla yanıt alınamazsa o zaman ameliyat gerekebilir. 43 yaşında olduğunuz için bir daha çocuk düşünmüyorsanız rahminiz alınabilir. Rahminizi korumak istiyorsanız histeroskopik yöntemle rahminizin içine kamerayla girilerek myom çıkarılabilir. Bu tamamen tercihinize ve cerrahın deneyimine bağlıdır.

Haplar bebeğime zarar verir mi?

İki aylık kızım var. Eşimle çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Şimdi nasıl bir korunma yöntemi önerirsiniz? Haplar emzirdiğim çocuğuma zarar verir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, emziren annelerde doğum kontrol ilacı kullanılması sakıncalıdır. Doğum yapmış kadınlarda en iyi yöntem spiral denilen rahim içi araç yerleştirilmesidir.

Bebekle uğraşırken düzenli hap kullanmak kolaylıkla unutulabildiği için bu yöntemin kullanımı sizin için daha rahat olacaktır. Ayrıca aylık ya da 3 aylık yapılan birtakım iğneler var. Onları da emziren annelere önerebiliyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder