Opr. Dr. Hande Akbaş Emzirmeye son vermek gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Emzirmeye son vermek gerekiyor

Ertesi gün hapları yüksek dozda hormon içerir. Bazen yan etki olarak adetler düzensizleşebiliyor. Eğer ilacı içtiğinizde bebeğinizi emziriyorsanız mutlaka emzirmeyi 7 gün süreyle kesin.

Ne zaman emzireyim?

1 yaşında çocuğum var, emziriyorum. Ertesi gün hapı kullanmak zorunda kaldım. Çocuğuma yan etkisi nedir? İlacı aldıktan ne kadar sonra çocuğumu emzirmem mümkün?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün haplarının kullanılmasını pek sevmiyoruz. Bu ilaçlar yüksek doz hormon içerip ciddi yan etkilere sahipler. Süte geçtiğinden emzirmeyi kesmelisiniz. 7 gün süreyle çocuğunuzu emzirmeyin. Bu süre zarfında memelerinizde şişkinlik yaşamamak için sütünüzü sağıp atmanız en doğrusu. Bu ilaçtan sonra adet kanamalarınızda da düzensizlik olabilir. Bu size endişelendirmesin. Tamamen ertesi gün hapına bağlı ortaya çıkar. Nadiren bu ilaçlar işe yaramadığından gebelik oluşabilir. Bu sebeple adetiniz gecikirse, bunu da aklınızda tutun. Benim size önerim bir daha böyle endişe yaşamamak ve bu ilaçlara başvurmak zorunda kalmamak için en güzeli bir uzmana başvurarak spiral taktırmanız ve bir daha gebelik kaygısı yaşamamanızdır.

Haberin Devamı

Ağrılarım sürüyor

10 ay önce kanser teşhisiyle rahmim alındı. Ameliyat olduğum halde ağrılar geçmedi. Adet görmüyorum. Ama adet günleri görecek gibi karnımda şişlik oluyor ve ağrım var. Doktor kanser oluşmadan rahmi aldığını söyledi. İlaç tedavisi de verdi. Sizce neden ağrım sürüyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Yaşınız 50’nin altındaysanız büyük ihtimalle ameliyatta yumurtalıklarınız bırakıldığı için yumurtlama halen devam etmekte. Zaman zaman yaşadığınız kasık ağrıları yumurtlamanızın bir belirtisi olabilir. Bu ağrı olduğunda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak ultrasonda ağrı yumurtlamaya mı bağlı baktırabilirsiniz. Kasık ağrıları geçirmiş olduğunuz ameliyat sonrası yapışıklıklara bağlı da oluşabilir.

Tüp bebek mi yaptıralım?

Eşimin sperm sonuçlarına göre tüp bebek yaptırmamız gerektiği söylendi. Daha önceki testinde 15 milyon çıkmıştı. Aşılama denedik ama tutmadı. Sizin de fikrinizi rica edebilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin son değerlerine bakıldığında sperm sayı ve hareketliliğinde azalma görülüyor. Madem 1 kere de aşılama denenmiş ve gebelik oluşmamış o zaman size önerim vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine geçmenizdir. Bu değerler tüp bebek için fazlasıyla yeterli olacaktır. Ama aşılama için ne yazık ki düşük. Dolayısıyla bir kez daha aşılamayla gereksiz yere vakit kaybetmenizi önermem.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder