Opr. Dr. Hande Akbaş En geç 1 yıl içinde adet başlar
HABERİ PAYLAŞ

En geç 1 yıl içinde adet başlar

Doğum yapan kadınların bebeğini emzirse bile en geç 1 yıl içinde adet görmesi gerekir. Bu nedenle doktorunuza başvurun. Çünkü emzirmenin gebelikten koruduğunu düşünüp önlem almayan ve bu sürede hamile kalan çok kadın oluyor.

Kız arkadaşımı etkiler mi?

26 yaşındayım. Penisimdeki siğillere HPV tanısı konuldu. Tanıdan önce kız arkadaşımla bir çok kez birlikte olduk. Sevgilim bakire. Birliktelikler sürtünmeyle gerçekleşti. Kız arkadaşıma bulaştırdığımı düşünüyorum. Acaba bakire olduğu için rahim ağzı kanserinden korunur mu? Yoksa sürtünmeyle de olsa onu etkiler mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsünün 100’den fazla tipi vardır. Bunların bir kısmı sadece siğil yaparken, bir kısmı kadın genital organlarında kansere neden olabilir. Sizde sadece siğil yapan tipi varsa partnerinizde en kötü siğil çıkacaktır.

Oysa diğer tipleri de taşıyorsanız uzun vadede partnerinizde genital bölge kanseri gelişebilir. Erkeklerde sıklıkla bulgu vermediğinden sizde yüksek riskli tipi de ayırt etmek mümkün olamayacaktır. Dolayısıyla bunu partnerinize bulaştımak için mutlaka tam bir cinsel birleşmeye gerek yoktur. Kendisinin yapabileceği en doğru şey bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına düzenli aralıklarla takip olmak, tam ilişkisi başladığında da smear aldırmak olacaktır.

Ne kadar beklemeliyim?

27 yaşındayım. İlk çocuğunu sezaryenle dünyaya getiren kadın ikinci çocuk için ne kadar beklemeli? Spirali takıldıktan kaç gün sonra ilişkiye girebilir? Ne zaman kontrole gidilmeli?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk çocuğunu sezaryenla doğurmuş kadın için ikinci gebeliğin en ideal şartlarda 1 yıl sonra olması önerilir. Ama bazen sezaryenden 6 ay geçmiş ve kazayla gebelik oluşmuşsa o zaman çok yakın takip edilerek bu gebeliğe de şans verilebilir.

Ama ilk 6 ay içinde hamile kalınmışsa rahmin sezaryen kesisi yerinden gebelik ilerledikçe yırtılma riski çok fazla olur. Genellikle annenin sağlığı açısından bu gebeliğin devam etmemesi uygun olacaktır. Spiral takıldığı andan itibaren koruyuculuğu başlayan bir korunma yöntemidir. Genellikle takıldıktan 1 ay sonra bir kontrole gidilerek doğru yerde olduğundan emin olunması gerekir. Daha sonra yılda 1 kez düzenli kontrolünü yaptırmak yeterlidir.

Haberin Devamı

Neden adet görmedim?

34 yaşındayım. Doğum yapalı 1 sene oldu ama adet görmedim. Doğumda tüplerim bağlandı, bunun etkisi mi? Bu durum normal mi yoksa doktora gitmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizin bağlanmasıyla adet görememeniz arasında hiçbir bağlantı yok. Eğer 1 yıldır halen aktif olarak bebeğinizi emziriyorsanız buna bağlı olarak görememiş olabilirsiniz. Genellikle doğum sonrası kadın emzirse bile 1 yıl içinde adet görmesini bekleriz. Bu arada korundunuz mu? Yapılan en büyük hata emzirmenin gebelikten koruyucu etkisi olduğu zannedilmesidir.

Oysa emzirme kesinlikle hamilelikten korumaz. Bu sebeple gebelik testi de yaptırmanızı öneririm. O da negatif çıkarsa doktora başvurarak hormonlarınıza baktırmanız gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder