Opr. Dr. Hande Akbaş En iyisi sabah aç karnına ölçülmesi
HABERİ PAYLAŞ

En iyisi sabah aç karnına ölçülmesi

Prolaktin yani süt hormonu pek çok nedenden yükselebiliyor. Stres, açlık durumu, kullanılan ilaçlar ve kanın alınış saati bile bu hormonu etkileyebilir. En iyisi sabah erken bir saatte ve aç karnına ölçüm yaptırıp durumu görün.

Gebe kalabilir miyim?

Kadın doğum uzmanına gittim, hormon testi yaptırdım. Prolaktin 34.5 çıktı. Bana bir ilaç verdi. İlk hafta 1.5 mg içtim ve ikinci hafta 2.5 mg içiyorum. 16’ncı gündeyim. Acaba bu ilacı içerken gebe kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin yani süt hormonu değeriniz normalin çok az üstünde, birçok faktörden etkilenebilir. Örneğin; stres, açlık durumu, gün içinde kanın alınış saati veya kullandığınız ilaçlar gibi. Bu sebeple size önerim öncelikle sabah erken saatte, aç karnına bir daha baktırmanız ve 30 değerinin altındaysa herhangi bir ilaç kullanmamanız. Eğer değer yine de yüksek gelirse o zaman ilaç kullanmanızda sakınca yoktur. İlacı da gebe olduğunuzu öğrendiğiniz an kesersiniz.

Haberin Devamı

Bebeğim için endişeliyim

12 haftalık hamileyim ve ikili teste göre biyokimyasal riskim 1/186. Kombine riskim 1/1180 çıktı. Sizin yorumunuzu öğrenebilir miyim? Doktorum şu aşamada amniyosentez önermedi. “Oranlarınız çok kötü değil. 16’ncı haftada biyokimyasal bir başka test var; 4’lü test. Onunla kombine edeceğim. Eğer bu test güzel gelirse belki yüz güldürücü şeyler olur” dedi. Ama ben çok endişeleniyorum. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğe bağlı salınan bazı hormonlara bağlı olarak biyokimyasal dediğimiz yani hormonlara bakılarak verilen sonuç sizde Down sendromu açısından yüksek çıkmış. Ancak bunu bilgisayar yaşınız ve bebeğinizin ölçülen ense kalınlığıyla kombine ettiğinde risk 1/1180’e inmiş yani azalmış. Bu sonuç biraz daha rahatlatıcı.

Ama bu durum hormonal riski yok saymadığından hiçbir zaman bu bebeğin yüzde 100 sağlıklı olduğunu 4’lü test bile yapılsa doktorunuz size söyleyemeyecektir. Size önerim içinizin tamamen rahat etmesini istiyorsanız kesin sonucu verecek amniyosentezi bu konuda deneyimli bir hekime yaptırmanız. Hiç olmazsa 9 ay gereksiz yere endişeye kapılmamış olacaksınız.

Haberin Devamı

Bebek büyüyor

Hamileliğimin 7+5 olması gerekirken 5+6. Bebek büyüyor ama beta hcg yeterince artmıyor. Kese ve bebek ultrasonda göründü, değerleri size yazıyorum. İki ilaç içiyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, belirli bir haftadan yani ultrasonda gebelik kesesi ve bebeğe ait bir yapı gözlendikten sonra bhcg takibi yapmak çok fazla bir fikir vermez. Çünkü bu haftalardan sonra bhcg güvenirliğini yitirir.

Onun yerine belirli periyotlarla ultrason yaparak gebelik kesesinde büyüme var mı, embriyo gözleniyor mu incelemek çok daha faydalıdır. Eğer büyüme geriden gelmeye devam ederse ve 8’inci hafta dolmasına rağmen halen bebeğinizin kalp atışları görülemiyorsa o zaman gebeliğiniz sağlıklı devam etmiyor demektir, sonlandırılması gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder