Opr. Dr. Hande Akbaş Enfeksiyon daha fazla ilerlemeden tedbir alın
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon daha fazla ilerlemeden tedbir alın

Vajinal enfeksiyonlardan kadınlar çok şikayetçi. En kısa zamanda doktora gidin, testleriniz yapılsın ardından da gereken ilaç tedavisi başlasın. Burada önemli olan enfeksiyon ilerlemeden tedbir almak.

İlaç mı alayım?

1.5 yıldır evliyim. 1 senedir korunmuyorum. Yumurtalarım çatlamadığı için ilaç içtim, adet günüm geçince test yaptırdım. Altıncı haftada kalp atışı için gittim. Bhcg değerim düşmeye başlamış. “Sağlıksız gebelik” denildi Aynı gün adet sancısı ve kanamasıyla birlikte düştü. Tekrar gebelik için aynı ilaçları mı kullanacağım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Başlangıçta kan değerleriniz güzel yükselmiş ama ultrasonda görünmediğinden biyokimyasal gebelik yaşamışsınız. Yumurtlamayı kolaylaştırıcı ilaçlara başlanmadan önce kadın ve erkeğin çok detaylı incelenmesi, neden 1 yılda gebelik olmadığının net araştırılması gerekir.

Bazen sperm analizi ya da rahim filminde tüplere bakılmadan bu tür ilaçların kullanıldığına rastlıyorum. Bu hastalarda gebeliğin oluşmamasının apayrı bir nedeni çıkıyor ve aylarca bu tür hapları gereksiz yere kullanmış oluyorlar. Zaten bir düşük yapmışsınız, yumurtalıklarınız ve rahminiz toparlandıktan sonra tüm araştırmalar yapıldıysa uzman kontrolünde bu tür ilaçları kullanmalısınız.

Anne olmak istiyorum

20 haftalık ve 27 haftalık gebelik kayıplarım oldu. Sürekli kontrollerim sürüyor. Rahim boyum ölçüldü ve hep normal sınırlardaydı. Doktor kontrollerinde her şey normaldi. Bir gün süren bel ağrısı sonucu akşam doğum yaptım. Bir sonraki gebelikte nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çok geçmiş olsun. Bahsettiğiniz kayıplar düşük değil, erken doğum sınıfına girer. Rahim boyunuzla ilgili bir durum olsaydı yaklaşık 14’üncü haftalarda kayıp olması daha muhtemeldi. Gebeliğiniz 27’nci haftaya kadar geldiğine göre rahminizde erken kasılmalar başlamış olmalı. Enfeksiyon nedenli olabileceği gibi rahminizin yapısal bozukluklarından da kaynaklanıyor olabilir. Ayırıcı tanı için rahim filmi çekilmesinin doğru olacağını düşünüyorum.

Smear yaptılar

Haberin Devamı

23 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Benim şikayetim akıntı. Devlet hastanesine gittim ve smear testi yaptırdım. Ancak sonucu ile ilgili tatmin edici bir yanıt alamadım. Bana ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, akıntınız konusunda nasıl gidip bir doktora muayene olduysanız ben de maalesef sizi görmeden bir yorum yapamam. Tek söyleyebileceğim koku ve kaşıntı varsa bu vajinal bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir ve tedavi olmanız gerekebilir. Bu doktordan tatminkar bir cevap alamadıysanız enfeksiyon ilerlemeden bir an önce ikinci bir doktordan fikir alın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder