Opr. Dr. Hande Akbaş Enfeksiyon tedavi edilirse her şey yoluna girer
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon tedavi edilirse her şey yoluna girer

Rahim ağzında yara diye yorumlanan kızarıklığın yakılması gerekmiyor. Smear temizse, ilişki sonrası kanama yoksa rahat olun. Çünkü yaranın nedeni tedavi edilmeyen kronik vajinal enfeksiyon. Enfeksiyon iyileşirse sorun biter.

Adetlerim düzensiz

32 yaşında boşandım. Adet düzensizliği başladı. 10 ay önce ikinci kez evlendim. Pek çok doktora gittim, kist olduğu söylenince tedavi oldum, ilaç kullandım. İlaçlar yüzünden çok kilo aldım. Adet düzensizliğim devam ediyor. 10 ayda 2 kez adet gördüm. Doktor "Hormonlar normal" diyor. Artık düzensizliğinden bıktım. En son 4 ay önce adet gördüm. Yol gösterin.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, size kimse durumunuzu anlatmamış ve kafanız karışmış. Hikayenize baktığımda sizde polikistik over sendromu olma ihtimali epey yüksek. Şu an için benimki sadece bir yorum. Siz çocuk mu yoksa adetlerinizin düzene sokulmasını mı istiyorsunuz? Öncelikle buna karar vermelisiniz. Çünkü her ikisinde de yaklaşım farklı tedavi yöntemleriyle olacaktır. Kilo alma ve ödem ne yazık ki yine polikistik over’den kaynaklanır.

Yara tekrar oluşur mu?

36 yaşındayım, 6 yıl önce servikste yara vardı ve yaktırdım. Yaranın tekrar oluşması mümkün mü? Çıkarsa ikinci kez yara yaktırılır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kişisel olarak hastanın smear sonucu temizse ve ilişki sonrası kanama yaşamıyorsa gerekmedikçe rahim ağzında yara diye tabir edilen kızarıklığın yakılma ya da dondurulmasına karşıyım. Bu durumun nedeni kronik vajinal enfeksiyonlar. Enfeksiyon tedavi edildiğinde vücudunuz o bölgedeki yarayı da tamir edebilecektir. Keza bu tedavi yapılmadan direkt o bölgeyi yakmak enfeksiyon halen devam ettiği için yaranın bir süre sonra tekrar oluşacağının bir göstergesidir.

Aşılama tuttu mu?

6 yıllık evliyim. Doktor "AMH düşüklüğü olduğu için normal yollarla hamile kalamazsın" dedi. Gittiğim doktor aşılama önerdi. Bana 11 gün önce aşılama yapıldı. Hafif hafif kasıklarımda ağrı var. Acaba bu aşılamanın tuttuğuna mı işaret ediyor yoksa adet mi göreceğim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH değerinizi bilmiyorum ancak çok düşük değilse ve yumurtalık rezerviniz azalmaya başlamışsa o zaman 6 yıldır hamile kalamayan bir kadın için aşılama yönteminin tamamen vakit kaybı olacağı fikrindeyim. Lütfen size ve eşinize bu zamana kadar yapılmış olan tüm tetkiklerle birlikte üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder