Opr. Dr. Hande Akbaş Enfeksiyon tüpleri etkileyebilir
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon tüpleri etkileyebilir

Spirali doğum yapmamış kadına önermiyoruz. Çünkü spiral enfeksiyonlara, enfeksiyonlar da tüplerin bozulmasına neden olabiliyor. 40 yaşın altındaysanız doğum kontrol haplarını tercih edebilirsiniz.

Gebe kaldım mı?

12 gün önce aşılama yaptırdım kasıklarımda kramplar ve memelerimde gerginlik var. Belim de ağrıyor. Acaba hamile kalma şansım var mı? Ne zaman sonuç alırım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aşılama yoluyla gebe kalma ihtimaliniz maksimum yüzde 17-20’dir. Bahsetmiş olduğunuz bel ağrısı, memelerde gerginlik aşılama sırasında kullandığınız hormonlardan, gebe kaldığınız için veya adet başlayacağı için olabilir.

Haberin Devamı

Dolayısıyla bu şikayetlerinizin kesin nedeni ancak kanda gebelik hormonu baktıktan sonra anlaşılabilir. Bugün kan verirseniz gebelik oluştuysa çıkmasını bekleriz.

Spiral uygun mu?

26 yaşındayım, bekarım. Doğum yapmamış kadınlarda spiral takılmasının sakıncası var mı? Doğum kontrol haplarından hangisinin yan etkisi en azdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmamış hanımlarda genellikle spiral kullanımını pek tercih etmeyiz. Nadiren spiral genital bölgede enfeksiyona yol açarak, tüplerin fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. Doğum kontrol ilacı kullanmanız yaşınız 40’ın altındaysa daha çok başvurduğumuz bir korunma yöntemi.

Ama hap kullanmakla aranız iyi değilse, devamlı unutacaksanız, korunmayarak kürtaj olmak yerine spiral taktırmanız her zaman daha çok tercih edeceğimiz bir durumdur.

Ara vermesem olur mu?

28 yaşındayım, doğum kontrol hapı kullanıyorum. Mart ayında düğünüm var. Bu dönemde adet göreceğim. Yedi günlük ara vermeden sonraki kutuya devam etsem olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacı kullanan hastalarda genellikle önemli durumlarda adet planlaması kolaylıkla yapılabilir. Sizin de bildiğiniz gibi, ilaçtan yeni bir kutu alarak adet görmek istediğiniz tarihten 2 gün öncesine kadar yeni kutuya devam edebilir, sonra hapı kesebilirsiniz.

Sonra yarım kutuyu atarak yeni bir kutu alıp 1 hafta dolunca bu kutuya devam edin. Uzatma süresinde hapı kullanmayı unutmamanız ara kanama yaşamamanız açısından önemlidir.

Haberin Devamı

İlaçla gerilemedi

20 yaşındayım ve bakireyim. Sağ yumurtalığında 7 santimlik kist var. İlaçlara rağmen küçülmediği için doktor ameliyat önerdi. Bu ameliyat sırasında kızlık zarına zarar gelir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Meslektaşıma katılıyorum. Eğer tıbbi tedaviyle kist küçülmediyse, boyutu da büyük olduğu için alınmasında fayda olacaktır. Ameliyatın kesinlikle laparoskopik denilen kapalı cerrahi yöntemle yapılmasını tavsiye ederim.

Bakire olduğunuzu mutlaka ameliyat öncesi doktoruna hatırlatın. Ameliyat tamamen karından yapılacağı için kızlık zarına zarar gelmez, içiniz rahat olsun. Geçmiş olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder