Opr. Dr. Hande Akbaş Enfeksiyon var mı baktırın
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon var mı baktırın

İlişki sonrası lekelenme varsa ihmal etmeden doktora gidin. Kötü hastalıkların belirtisi olabileceği gibi enfeksiyona da işaret edebilir. Muayene olun, smear aldırın ki sorun bulunsun, tedaviye başlansın.

Kistler yüzünden mi?

Adetim gecikti, 30-31 günde bir, en geç 2 -3 gün gecikmeli adet görürüm. Elime bulaşan spermden endişeliyim. İlişki sonrası pembe kan geldi. Adetim 3'ünde başlamalıydı, olmadı. Yumurtalıklarımda iyi huylu kistler var. Acaba onların çatlayıp çatlamamasıyla ilgili mi? Yakın zamanda yurt dışı seyahati yaptım adet gecikmesi buna bağlı mı? Gebelik riski var mı? İlaç kullansam adet başlar mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle elden bulaşan spermle hamile kalma ihtimaliniz çok düşüktür. İlişki sonrası pembe veya kırmızı şekilde lekelenme varsa lütfen doktora gidip önce smear aldırın ve enfeksiyon var mı muayene olun. Adet gecikmesi kistlerden olabilir. Ama muayene olmadan ezbere adet söktürücü ilaç kullanmak kesinlikle doğru olmaz. Bu tür ilaçlar hormon içerdikleri için mutlaka doktor gözetiminde içilmeli.

Tüp bebek yapılıyormuş

Akraba evliliği yaptım. Genetik test yapılarak kalıtsal bir hastalık olup olmadığı anlaşılıyormuş. Böylece sağlıklı çocuklar doğuyormuş. Beni bilgilendirir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, akraba evliliklerinde birçok kalıtsal hastalık karşımıza çıkabiliyor. Ama milyonlarca genetik hastalık var. Sizin veya eşinizin ailesinde tekrar eden spesifik bir genetik hastalık olup olmadığı ve onun hangi gendeki bozukluğa bağlı olduğunu saptamadığımız sürece tüm genetik hastalıklara baktırabilmek maddi olarak mümkün değil. Size önerim genetik doktoruna başvurup soy ağacınızı çıkartmanız. Sorun varsa tüp bebek yaptırarak embriyolarınızdaki bu hastalığı araştırtabilirsiniz. Aksi taktirde şu anda tüp bebek yaptırıp embriyoların rutin kromozomlarına baktırmanızın anlamı olmaz. Kendi kendinize belki gebe kalacak ve sağlıklı bebek dünyaya getireceksiniz. Ancak gebe kaldığınızda mutlaka sizi takip eden doktorunuza akraba evliliği olduğunu mutlaka söyleyin, bu takipler açısından önemlidir.

Haberin Devamı

Denemek hata mı?

İki kez dış gebelik geçirdim. Doktorlar rahim filmi istemediler. Ultrasonda her şey yolunda. 3'üncü kez gebe kalmayı denemememi söylediler. Doktora son gittiğimde kan pıhtılaşmasına bakmak istediler. Sonucunu yazıyorum, yorumlar mısınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, iki kere dış gebelik öyküsü olan hastada öncelikle her iki tüpün de incelenmesi gerekir. Bunun için ilk basamak rahim filmidir. Bu film sayesinde tüpleriniz hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Eğer tüplerde etkilenme veya şüpheli durum varsa o zaman laparoskopi denilen kapalı cerrahi yöntemle her iki tüpünüzü araştırmak gerekir. Sorun saptanan tüp varsa ve müdahale edilmezse o zaman ne yazık ki tekrar dış gebelik yaşama riskiniz yükselir. Bence kesinlikle tekrar denemeden önce rahim filmi çektirmeli ve bu konuda uzman birine filminizi göstermelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder