Opr. Dr. Hande Akbaş Erkeğin de testleri yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Erkeğin de testleri yapılmalı

Haberin Devamı

Sağlıklı bebek sahibi olmak için, kadın kadar erkeğin de testlerine bakmak gerekiyor. Bu nedenle hem kadın hem de erkek gereken tetkikleri yaptırmalı, doktora başvurup tedaviye başlamalı

Kan pıhtılaşması varmış düşük yapmışım

Geçen yıl 3 kez gebe kaldım, düşük yaptım. Doktorum kan pıhtılaşması nedeniyle düşük yaptığımı söyledi. Hamilelikte wbc değerim yükseldi. Ama hamilelik sonlandığında eski haline döndü. Düşük bu sebeple olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, Wbc kanda beyaz küre denilen lökosit sayısını gösterir. Gebelikte artış göstermesi normal olup düşüklerinizle bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum.

Genellikle 15 bin seviyesine varıncaya kadar gebelikte endişelenmeyiz. Bunun üzerindeki değerler enfeksiyon ya da bazı kan hastalıklarının belirtisi olabileceğinden mutlaka bir dahiliye uzmanının görmesini isteriz.

Doktorunuz kanama pıhtılaşma bozukluğu teşhis ettiyse gebelik boyunca kanı sulandırıcı bazı iğne ve hapları kullanmanız gerekir. Aksi taktirde tekrar düşük yapma ihtimaliniz yüksektir.

Lekelenme oldu

Embriyo transferim yapıldı. 8’inci günün akşamı kahverengi lekelenme oldu. Sabah pembe lekeler başladı. Karın ağrım çok. Korkuyorum. Bu durum normal mi ?

CEVAP

Sevgili okuyucum, transfer sonrası kanama iki nedenden oluşabilir. Artmıyorsa yani bebeğin tutunma kanaması olabilir. Ama eğer artış gösteriyorsa embriyolarınız tutunmadığı için adet görüyor olabilirsiniz. Keza karın ağrısı da her iki durumda da ortaya çıkabileceğinden bir an önce kanda bhcg denilen gebelik testi yaparak durum anlaşılabilir.

Bebek tutunur mu?

2 yıllık evliyim, tüp bebek denedik. 28 yaşındayım. 26 Kasım’da transfer yapıldı. Eşim de azospermi TESE ameliyatı oldu. Başarılı geçtiğini söylediler. Bebeğin tutunma şansı ne kadar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizde menide sperm bulunmadığı için (azospermi) size tüp bebek yapılması gerekir. TESE denilen eşinizin yumurtalıklarından sperm aranması işlemi başarılı olmuş. Umarım yeterince bulunup kalanlar dondurulmuştur ki her seferinde eşinize TESE yapılmasına gerek kalmasın.

Embriyonun tutunma şansı ancak size verilen embriyonun kalitesiyle ilgili. Bu nedenle yorum yapamam. Bunu doktorunuza sorabilirsiniz.

Ama sperm üretimini etkileyen faktörler embriyonun gelişimini de etkileyebilir. Gebe kalamadığınız taktirde size ve eşinize bu zamana kadar yapılan tüm tetkiklerle birlikte başvurmanız halinde size yardımcı olunabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder