Opr. Dr. Hande Akbaş Erkeğin durumu önem taşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Erkeğin durumu önem taşıyor

Sağlıklı bir bebek sahibi olmak için kadın kadar erkeğin de sağlık durumuna ve testlerine bakmak gerekiyor. Bu nedenle hem kadın hem de erkek gereken tetkikleri yaptırmalı, ardından doktora başvurup en uygun olan yöntemin tespit edilmesini istemeli.

Bebeğimiz tutunur mu?

2 yıllık evliyim, tüp bebek denedik. 27 yaşındayım. 20 Kasım’da transfer yapıldı. Eşim azospermi yüzünden TESE ameliyatı oldu. Başarılı geçtiğini söylediler. Bebeğimizin tutunma şansı ne kadar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizde menide sperm olmadığı için (azospermi) size mecburen tüp bebek yapılmış. TESE denilen eşinizin yumurtalıklarından sperm aranması işlemi başarılı olmuş. Umarım yeterince bulunup geri kalanlar dondurulabilmiştir ki her seferinde eşinize TESE yapılmasına gerek kalmasın. Embriyonun tutunma şansı ancak size verilen embriyonun kalitesiyle ilgili olduğundan bu konuda yorum yapabilmem mümkün değildir. Bunu doktorunuza sorabilirsiniz. Ama sperm üretimini etkileyen faktörler embriyonun gelişimini de etkileyebilir. Umarım ilk denemede hamile kalırsınız. Kalamadığınız taktirde size ve eşinize bu zamana kadar yapılan tetkiklerle birlikte başvurmanız halinde size yardımcı olunabilir.

Haberin Devamı

Lekelenme oldu

Geçen hafta embriyo transferi oldu. 8’inci günün akşamı kahverengi lekelenme oldu. Sabahında pembe leke vardı. Karın ağrım çok. Bu durum normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, transfer sonrası kanama iki nedenden oluşabilir. Eğer artmıyorsa yani bebeğin tutunma kanaması olabilir ama eğer artış gösteriyorsa embriyolarınız tutunmadığı için adet görüyor olabilirsiniz. Keza karın ağrısı her iki durumda da ortaya çıkabileceğinden bir an önce kanda bhcg denilen gebelik testi yaparak durumu öğrenin.

Ağrım çok

22 yaşındayım. 2 aylık evliyiz ve çocuk istiyoruz. Adetin 7’nci günü uygun dediler. Denedik, olmadı. Adetim 3-4 gün sürüyor, normal mi? Ağrılarım çok. Ağrı kesici kullanıyorum, kısa sürmesinin nedeni ilaç olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok genç ve 2 aydır çocuk istiyorsunuz. Korunmayı bıraktıktan 1 yıl içinde kadınların yüzde 80’i, 2 yıl içinde yüzde 90’ı kendiliğinden hamile kalır. Geri kalan yüzde 10’luk grup infertilite nedeniyle bize başvurur. Adet döngünüze göre yumurtlama zamanı kişiden kişiye değişir ama 7’nci gün sizin yaşınızdaki kadınlar için erken. 10-14’üncü günler arasında denemek şansınızı artırır. Ağrı kesiciler adet miktarını azaltabilir. Kaldı ki 3-4 gün adeti kısa saymıyoruz. Muayene olun ve adetlerinizin neden ağrılı geçtiğini araştırtın. Bazen yumurtalık kistleri ağrı yapar, öncelikle bu durum elenmeli. 6 ay içinde de gebelik oluşmazsa ilk olarak eşiniz sperm testi yaptırmalı. Sizde kist yoksa eşinizin spermleri normalse size önerim 1 yıl kendi kendinize denemenizdir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder