Opr. Dr. Hande Akbaş Erkeğin testleri de yapıldı mı?
HABERİ PAYLAŞ

Erkeğin testleri de yapıldı mı?

Çocuk sahibi olmak için, kadın kadar erkeğin de sağlık durumuna, testlerine bakılmalı. Bu nedenle hem kadın hem de erkek gereken tetkikleri yaptırmalı, doktora başvurarak en uygun olan yöntemin tespit edilmesini istemeli.

Şansımız ne kadar?

İki yıllık evliyim, tüp bebek denedik. 28 yaşındayım. Transfer yapıldı. Eşim de azosperm TESE ameliyatı oldu. Başarılı geçtiğini söylediler. Bebeğimizin tutunma şansı ne kadar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizde menide sperm bulunmadığı için (azospermi) size mecburen tüp bebek yapılması gerekir. TESE denilen eşinizin yumurtalıklarından sperm aranması işlemi başarılı olmuş. Bu sevindirici, umarım yeterince bulunup geri kalanlar dondurmuştur ki her seferinde eşinize TESE yapılmasına gerek kalmasın.

Haberin Devamı

Embriyonun tutunma şansı ancak size verilen embriyonun kalitesiyle ilgili olduğundan bu konuda yorum yapabilmem mümkün değil. Bunu ancak size işlemi yapan doktorunuza sorabilirsiniz. Ama sperm üretimini etkileyen faktörler embriyonun gelişimini de etkileyebilir.

Umarım ilk denemede hamile kalabilirsiniz. Kalamadığınız taktirde siz ve eşiniz bu zamana kadar yaptırdığınız tüm tetkiklerle birlikte başka bir merkeze başvurarak fikir edinin.

Adetim bir gün sürmüyor

28 yaşındayım, evliyim. Yıllar önce polikistik over tanısı konulmuştu. Bir dönem doğum kontrol hapı kullanıp bıraktım. Adet günüm azaldı, 1 gün bile sürmüyor. Saç dökülmesi, kıllar ve kiloda artış, sivilcelenme var. Doktor ilaç verdi. Biteli 7 günü geçti, adet görmedim. Bu ilacın yan etkisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kıllanmada artış, sivilcelenme, kilo almanız polikistik over sendromu hastalığınıza bağlı olarak vücudunuzda daha fazla erkeklik hormonu salınmasından kaynaklanıyor. Şimdilik çocuk düşünmüyorsanız o zaman kullandığınız şikayetlerinizi kontrol altına alabilmek için sıklıkla başvurduğumuz doğru bir ilaçtır. Ama her hormonal ilacın olduğu gibi bu ilacın da bazı yan etkileri vardır.

Bu ilacı mutlaka doktor kontrolünde için. Ayrıca kilo vermeniz için diyet ve sıkı egzersiz yapmanızın çok faydalı olacaktır. Gerekirse insülin direncinizi kırmak için de başka bazı ilaçlara başvurulabilir. Kullandığınız ilaç adet miktarında azalma yapabilir, bu gayet sık rastladığımız bir etki0dir.

Haberin Devamı

Lekelenme oldu

Geçen hafta embriyo transferi yapıldı. 8’inci günün akşamı kahverengi lekelenme oldu. Sabahında da pembe leke vardı. Karın ağrım çok. Korkuyorum. Bu durum normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, transfer sonrası kanama iki nedenden oluşabilir. Eğer artmıyorsa, bebeğin tutunma kanaması olabilir. Eğer artış gösteriyorsa embriyolarınız tutunmadığı için adet görüyor olabilirsiniz. Keza karın ağrısı da her iki durumda da ortaya çıkabileceğinden size önerim bir an önce kanda bhcg denilen gebelik testi yaptırıp durumu öğrenmeniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder