Opr. Dr. Hande Akbaş Erken harekete geçenin şansı artar
HABERİ PAYLAŞ

Erken harekete geçenin şansı artar

Yumurta rezervi azalan kadının eşinin sperm sorunları varsa çift hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalı ve tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmayı denemeli. Ne kadar erken harekete geçerseniz o kadar iyi olur.

Tüp bebek beni korkutuyor

33 yaşında, 3 yıllık evli kadınım. 1.5 yıldır çocuk istiyoruz ama olmuyor. Tüm tetkikler yapıldı. Tüplerde ve rahimde bir problem yok. Yumurta rezervimin çok çok azaldığı belirlendi. Eşimde de hareketli sperm sıfırmış. Sperm sayısı gayet iyi. Normal yollarla gebe kalamayacağım söylendi. Tüp bebek süreci beni korkutuyor. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yumurtalık rezervinizin epey az olduğunun söylenmesi hem de 1.5 yıldır beklemenize rağmen çocuğunuz olmadığı için artık daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurmanızı öneririm. Yaşınız 33 olduğu için geçen her zamanda rezerviniz daha da azalmaya devam edecektir.

Eşinizin sperm hareketliliğinin sıfır olması nedeniyle her ne kadar tüpleriniz açık olsa bile aşılama yöntemiyle de vakit kaybetmemenizi öneririm. Tüp bebek yönteminde bile ne yazık ki yüzde 100 başarı yoktur. Hatta yumurta ve spermde eşlik eden sorunlar arttıkça gebelik ihtimali de azalmaktadır. Bu sebeple ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar şansınız artacaktır.

Hap kullanıyorum

29 yaşındayım, 3 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Adet dönemleri dışında yoğun siyah kanamalar oluyor, neden?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının en sık görülen yan etkilerinde adet dönemleri arasında koyu kahve-siyah renkli lekelenmeler yer alır. Bu genellikle ilaca bağlı olabildiğinden sizi çok rahatsız etmesi durumunda muadili başka bir ilaca geçmekle genellikle bulgular kaybolacaktır.

Bazen başlanmış olunan doğum kontrol ilacı düşük dozda olduğunda da bu yan etkiler ortaya çıkabildiğinden doktorunuza danışarak belki bir üst doz ilaca geçmeniz bu şikayetinizi ortadan kaldırabilir. Nadiren ilacın vaktinde alınmaması, bazen de unutulması durumlarında da lekelenme başlayabildiğinden size önerim doğum kontrol ilaçlarının saatlerine özen göstermeniz ve mümkün oldukça unutmadan içmeye çalışmanızdır.

Haberin Devamı

Yeniden hamile kalır mıyım?

25 yaşındayım, polikistik over sendromum var. Hamile kaldım, bebeğim ölü doğdu. Yeniden anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, başınız sağolsun. Çok üzücü bir durum yaşamışsınız. Umarım bundan sonra böyle bir acı yaşamazsınız. Bu gebeliğiniz kendiliğinden olduysa ve şu anda adetlerinizde düzensizlik yoksa size önerim önce 6 ay kadar kendi kendinize tekrar denemeniz. Eğer bu sürede bir sonuç alamıyorsanız o zaman neden tekrar hamile kalamadığınıza dair detaylı araştırma yaptırmaya başlamanızı tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder