Opr. Dr. Hande Akbaş Erken menopoz başladıysa
HABERİ PAYLAŞ

Erken menopoz başladıysa

40 yaşına gelmeden adetleriniz kesildi ve doktorunuz yaptığı testlerle erken menopoz teşhisi konulduysa kendi kendinize anne olmak şansınız kalmamış demektir. Çünkü adetlerinizle birlikte yumurtlama da duruyor.

Geç kalmak istemiyorum

30 yaşındayım. Bir yıl önce adetim kesildi. Doktor FSH’ın yüksek olduğunu, yumurtalarımın da çok az olduğunu söyledi. Bir yıldır ilaç kullanıyorum. Durum düzelmemiş. Geç kalmak istemiyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, erken menopaza girmişsiniz. Yani 40 yaşınıza bile gelmeden yumurtalıklarınızın çalışması durmuş ve adetlerle birlikte yumurtlama sona ermiş. Şu an size ülkemizde yapılabilecek bir tedavi yok.

Haberin Devamı

Sizin durumunuzdaki kadınlar yurtdışına giderek yumurta bağışı yapanlardan yumurta alma yoluna başvurarak gebe kalabilir. Ama ülkemizde bu durum yasal değil. Zaman içinde genetik gelişmelerle kök hücrelerden yumurta hücresi üretilmeye başlanabilir.

Hapı kullanmayım mı?

İki aydır adet görmüyorum, tahlil yapıldı, menopozun başladığı söylendi. Doktor ilaç verdi, adet gördüm. Memelerimde fibrokistler var. Hapın zararı olur mu? Doktor “2 ay adet görmezsen bu haptan alacaksın” dedi. Bu hapı kullanmak zorunda mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 45 yaşın üzerindeyseniz ateş basması ve terlemeniz dayanılmaz değilse o zaman sırf adet görebilmek için hormon kullanmayın. Ama yaşınız gençse mecburen bir dönem hormon almanız gerekir.

Fibrokistik meme hastalığınız varsa hormonlar kistlerinizin bir miktar büyümesine yol açabileceğinden düzenli aralıklarla mamografi veya meme ultrasonuçektirmelisiniz.

Kürtaj önerdiler

51 yaşındayım, 2 yıl önce menopoza girdim. Geçenlerde az kanamam oldu. Ultrasona girdim, rahim kalınlaşması teşhisi konuldu. Acilen kürtaj gerekiyormuş. Uygun olanı ameliyat mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınların 1 yıl adet olmamasına menopoz diyoruz. Menopoz için uygun bir yaştasınız. Menopoza girmiş bir kadında tekrar kanama görülmemesi gerekir. Kaldı ki doktorunuz rahim iç duvarında kalınlaşma görmüş, menopozda rahim iç duvarının incelmesi, 5 mm altına inmesi beklenir.

Haberin Devamı

Meslektaşıma katılıyorum, kesinlikle rahim iç duvarından biyopsi alınmalı ve kanamaya neden olabilecek patoloji olup olmadığı araştırılmalı. Patolojide çıkacak sonuca göre de nasıl bir yol izleneceğine karar vermek daha doğru olacaktır.

Hap yüzünden mi?

27 yaşındayım. 4 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu ay adetim 1 ay gecikti. 2 defa hamilelik testi yaptım ama sonuç negatif çıktı. Ayrıca sol kasığımda ağrı var. Acaba adetimin gecikmesi kullandığım doğum kontrol hapından mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hapınızı düzenli kullanmanıza rağmen adetiniz gecikmiş. Ama gebelik olmadığına göre bu büyük ihtimalle kullandığınız ilaca bağlıdır. Size önerim doktorunuza danışarak başka dozda ve içeriği daha farklı hormon içeren hap formuna geçmeyi deneyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder