Opr. Dr. Hande Akbaş Erken menopoz belirtisi olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Erken menopoz belirtisi olabilir

Düzenli adet görememek erken menopoz belirtisi olabilir. Beklemek yerine en kısa sürede bir uzmana başvurarak ultrason çektirin ve yumurtalık rezervinize baktırın ki durumunuz ortaya çıksın.

Tüp bebek deneyelim mi?

1 yıldır çocuk istiyoruz. Ben 26, eşim 30 yaşında. Tiroidim var. Doktor sorun olmayacağını söyledi. Eşimde de varikosel çıktı, ameliyat önerilmedi. Temmuz’da aşılama yaptırdık. Tutmayınca rahim filmi çektirdik, temiz çıktı. Biz tüp bebek mi denesek?

CEVAP

Değerli okuyucum, gebelik deneme süreniz 1 yılı aşmış. Tiroid fonksiyon testleriniz normal sınırlardaysa ve takibi düzenli yaptırıyorsanız gebeliği etkilemez. Eşinizin ameliyat olmaması doğru olmuş. Rahim filminiz normalse, 1-2 kez aşılamayla gebelik elde edemezseniz o zaman tüp bebek tedavisine başlayın. Sebebi açıklanamayan infertilite grubundasınız. Ancak sizin yumurtalık rezerviniz iyiyse, yaşınız genç olduğu için gebelik ihtimaliniz tüp bebek yöntemiyle yüksek olacaktır.

Haberin Devamı

Lekelenme yaptı

Kanamam fazla ve demirim düşük olduğu için 3 Haziran'dan 31 Haziran'a kadar ilaç kullandım. Cinsel ilişkim olmadı. Lekelenme yaptı, ikinci kutuya başlamadım. Eylül sonunda düğünüm var, başka bir ilaç almayacağım. Ara versem olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet miktarınızın neden yoğun olduğu bulunmalı, sorun yoksa belki doğum kontrol ilacı verilebilir. Umarım bu araştırma yapıldıktan sonra ilaç başlanmıştır. Araştırmadan başlandıysa altta yatan neden giderilmediği sürece lekelenme sürer. Ama yeterli araştırma yapılıp ondan sonra bu ilaç önerildiyse o zaman ilacı değiştirin. Bazı bünyelerde doğum kontrol ilaçları lekelenmelere neden olabilir. Korunma için de ilk kutunun yarısına gelene kadar eşinizin de dikkat etmesinde fayda olacaktır. Sonraki aylarda siz hapı kullanmayı unutmadığınız sürece ek korunmaya gerek olmayacaktır.

Rahim neden küçüldü?

7 aydır adet görmüyorum. 9 aylık evliyim. Doktora gittim, rahim küçük diye teşhis konuldu. Neden adet göremiyorum? Evlenmeden önce 3 gün de sürse oluyordu. Bu hastalığın nedeni nedir?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, rahim küçülmesi genellikle menopozdaki hastalarda görülür. Sizde adet düzensizlikleri hatta son 7 aydır adet görememe erken menopoz bulgusu olabilir. Bu nedenle mutlaka üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekime başvurarak yumurtalık rezervinize hem ultrason hem de kan yoluyla baktırmanızı öneririm. Erken menopoz ise genellikle genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Ama ülkemizde bu konunun tedavisi yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder