Opr. Dr. Hande Akbaş Erken menopoz riski varsa yumurtalarınızı dondurun
HABERİ PAYLAŞ

Erken menopoz riski varsa yumurtalarınızı dondurun

Ailede erken menopoza giren kadınlar varsa riskiniz artar. Eğer çocuk sahibi değilseniz ve anne olmak istiyorsanız adetleriniz tamamen durmadan önce yumurtalarınızı dondurabilirsiniz. Böylece menopoza girseniz bile ilerleyen yıllarda tüp bebek yöntemiyle gebe kalabilirsiniz.

Hamileyim ve kistim var

5 haftalık hamileyim, 7 santim yumurtalık kisti oluşmuş. Doktorum dinlenmemi söyledi. Çalışıyorum, işi bırakmam mümkün değil. Doktor "Dikkat etmezsen kist patlar, iç kanama olur" dedi. Bu kistin bebeğe ve bana ne gibi zararları olabilir? İç kanama nasıl tedavi edilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebe kalmadan önce muayene olsaydınız bu kistin ne kadar süredir var olup olmadığını biliyor olurdunuz. Öncelikle kist gebelik olsun ya da olmasın yakın takip edilmeli. Bazen gebeliğin ilk 3 ayı içinde sırf gebeliğe bağlı olarak bile kist görebiliyoruz. Burada meslektaşıma katılıyorum. Mümkünse istirahat etmeniz ve ağır fiziksel aktiviteden uzak durmanız önem taşır. Kist kendiliğinden kaybolabileceği gibi giderek büyüyebilir ya da karın boşluğuna açılabilir. Her iki durumda da ameliyat gerekecektir. Acil bir durum olursa laparoskopik olarak kist çıkarılabilir. Ama ciddi büyüme ya da iç kanama gelişmediyse genellikle ameliyat için gebeliğin ilk 3 ayının dolmasını tercih ederiz.

Erken menopozmuş

27 yaşında ve bekarım. 3 yıldır adet düzensizliği var. Hormon testlerinde FSH yüksek çıktı, erken menopoz denildi. Anne olur muyum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız bu kadar gençken yumurtalık yetersizliği başlamasının altında yatan en önemli etken genetiktir. FSH ve AMH değerlerinizi nedir, yumurtalıklarınızda taslak yumurta var mı? Eğer ümit varsa size önerim tamamen menopoza girmeden yumurtalarınızı dondurmaktır. Böylece evlendiğinizde tüp bebek yöntemiyle dondurulan yumurtalarınızı kullanarak hamile kalabilme ihtimaliniz olur.

Rezerv çok azmış

35 yaşında, 3 yıllık evli kadınım. 1.5 yıldır çocuk istiyoruz, olmuyor. Tüm tetkikler yapıldı. Tüplerde ve rahimde problem yok. Yumurta rezervimin çok azaldığı belirlendi. Hemen tüp bebek mi deneyelim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yumurtalık rezervinizin az olduğunun söylenmesi hem de 1.5 yıldır beklemenize rağmen çocuğunuz olmadığı için artık daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurun. Yaşınız 35 olduğu için geçen her zamanda rezerviniz daha da azalmaya devam edecektir. Tüp bebekte bile ne yazık ki yüzde 100 başarı elde edilemiyor. Hatta yumurta ve spermde eşlik eden sorunlar arttıkça gebelik ihtimali de azalır. Bu sebeple ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar şansınız artar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder