Erken teşhis için düzenli test yaptırın

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

HPV’nin 100’den fazla tipi var. Kimi siğillere kimi rahim ağzı kanserine neden oluyor. HPV’nin yaptığı değişimi erken teşhis için düzenli olarak smear testi yaptırın ve sağlıklı kalın.

Yumurtam azmış

Dört yıldır evli kadınım, bebeğim olmadı. Daha önce kist ameliyatı oldum ve doktor yumurtalıkların az çalıştığını ve yumurta sayısının yaşıma göre az olduğunu söyledi. Ne yapabilirim? Daha önce tüp bebek denemem oldu ancak olumlu sonuç alamadım. Tavsiyeleriniz nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ama kist cerrahisi geçirildikten sonra yumurtalık rezervinde azalma sık rastladığımız bir sorun. Bu sebeple kisti olan hastaların kapalı cerrahi ile bunu üreme konusunda yan dal yapmış bir kadın doğum uzmanına aldırmalarını öneririm. Bu sayede kistiniz çıkarılırken doğurganlığınızın korunması hedeflenir. Rezerviniz az olsa bile tamamen bitmediğine göre tüp bebek yaptırmaya devam edin.

Doktorum krem verdi

36 yaşında, 11 yıllık evli, 2 çocuğu olan kadınım. Geçen yıl tesadüfen hisettiğim küçük bir noktadan bende condilom olduğunu öğrendim. Testlerden sonra HPV virüsü taşıdığım ortaya çıktı, tip 11’miş. Rahim ağzından ve dış taraftan parça aldılar. “Sorun yok” dediler. Şimdilik şikayetim yok ama değişirse diye korkuyorum. Doktorum bir krem verdi. Eşim doktora gitmiyor, prezervatif de kullanmıyoruz. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde daha çok kondilom denilen ve siğil yapan HPV tipi teşhis edilmiş. Doktorunuzun vermiş olduğu kremi düzenli olarak kullanırsanız siğiller bir süre sonra kaybolacaktır. Vajinal smear testlerinizi mutlaka düzenli yaptırmanızı öneririm. Çünkü HPV’nin 100’den fazla tipi olduğundan bu virüsün yaptığı değişimleri erken teşhis edebilmenin tek yolu düzenli smear’den geçer. Eşinizde de siğil varsa mutlaka bir üroloji uzmanına gitmeli ve tedavi olmalıdır. Siğiller ne yazık ki yayılma eğiliminde olan yapılardır. Bu nedenle daha fazla ilerlemeden gereken yapılmalıdır.

Femur boyu kısa görünüyor

32 haftalık gebeyim. Bu zamana kadar her şey normal gitti. Doktorum bir şey söylemedi. Elimde ultrason raporu var, kontrol edince femur boyunun 3 hafta kısa olduğu yazıyor. Canım çok sıkıldı. Bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz boyunca femur boyu hep normal seyretmiş, ikinci düzey ultrasona girmişseniz ve orada da sorun çıkmamışsa tek bir femur boyu ölçümünün kısa olmasıyla Down sendromu teşhisi kullanılmaz. Zaten aksi durumda doktorunuz da size “Her şey yolunda” demezdi. Bazen femur yerine başka bir kemik ölçümü raporu girmiş olabiliyor ve bu da femur boyunun göreceli olarak geriden geldiğini düşündürebiliyor. Raporu doktorunuzla tekrar konuşursanız size gerekli açıklamayı yapacaktır.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder