Opr. Dr. Hande Akbaş Erken teşhis için takip şart
HABERİ PAYLAŞ

Erken teşhis için takip şart

Haberin Devamı

Human Papilloma Virüs’ün 100’den fazla tipi var. Kimi siğillere kimi de rahim ağzı kanserine neden oluyor. HPV’nin yaptığı değişimleri erken teşhis edebilmek için düzenli olarak smear testi yaptırın ki ilerlemeden sağlığınıza kavuşun.

Femur kısa görünüyor

32 haftalık gebeyim. Bu zamana kadar her şey normal gitti. Doktorum bir şey söylemedi. Elimde ultrason raporu var, kontrol edince femur boyunun 3 hafta kısa olduğu yazıyor. Canım çok sıkıldı. Bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz boyunca femur boyu hep normal seyretmiş, ikinci düzey ultrasona girmişseniz ve orada da bir sorun çıkmamışsa tek bir femur boyu ölçümünün kısa olmasıyla down sendromu teşhisi kullanılmaz. Zaten aksi durumda doktorunuz size “Her şey yolunda” demezdi. Bazen femur yerine başka bir kemik ölçümü raporu girmiş olabiliyor ve bu da femur boyunun göreceli olarak geriden geldiğini düşündürebiliyor. Raporu doktorunuzla konuşursanız size açıklama yapar.

Kanamam durmadı

15 günlük evli kadınım. İlk ilişkimden sonra kanamam durmadı. Ayrıca sık sık da tuvalete gidiyorum. Hâlâ ilişkiye girmekten korkuyorum. Bana yol gösterirseniz sevinirim.

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişkiden sonra hymen denilen kızlık zarı yırtıldığı için kanama olması doğaldır. Genellikle tam iyileşmeden tekrar ilişkiye girildiğinde o zaman daha az ama yine taze kan şeklinde kanamalar gözlenebilir.

Bu bölgenin iyileşmesini hızlandırmak ya da daha az kanamasını sağlamak için birtakım kremler kullanabilirsiniz. Hiçbir şey kullanmasanız bile bir süre sonra bu tür şikayetleriniz kendiliğinden gerileyecektir. İlişkiye girmekten korkmayın.

Aksi taktirde psikolojik olarak etkilenip evliliğinizde sorunlar yaşamaya başlarsınız.

Doktorum krem verdi ama...

36 yaşında, 11 yıllık evli, 2 çocuklu kadınım. Geçen yıl kondilom olduğunu öğrendim. HPV virüsü taşıyormuşum, tip 11’miş. Şimdilik şikayetim yok ama değişirse diye korkuyorum. Doktorum bir krem verdi. Eşim doktora gitmiyor. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde daha çok kondilom denilen siğil yapan HPV tipi teşhis edilmiş. Doktorunuzun vermiş olduğu kremi düzenli olarak kullanırsanız siğiller bir süre sonra kaybolacaktır. Vajinal smear testlerinizi mutlaka düzenli yaptırmanızı öneririm.

Çünkü HPV’nin 100’den fazla tipi olduğundan bu virüsün yaptığı değişimleri erken teşhis edebilmenin tek yolu düzenli smearden geçer. Eşinizde de siğil varsa mutlaka bir üroloji uzmanına gitmeli ve tedavi olmalıdır.

Siğiller maalesef yayılma eğiliminde olan yapılardır. Bu nedenle daha fazla ilerlemeden gereken yapılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder