Opr. Dr. Hande Akbaş Erken yapılan testler yanıltılabilir
HABERİ PAYLAŞ

Erken yapılan testler yanıltılabilir

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisi uygulanan kadınların gebelik testi için sabırlı olması gerekiyor. Çünkü erken yapılan testler yanıltıcı olabiliyor. En iyisi doktorunuzun size önerdiği zaman testi yaptırın ve gereken sıklıkta tekrarlatın...

Gebelik testi yaptırdım

Tüp bebek yaptırdım, transferin 4’üncü günü gebelik testi yaptırdım. HCG 46.95 çıktı. Ertesi gün yine yaptırdım, bu kez 42.5 çıktı. Bu normal mi? Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik testinizi yaptırmak için aceleci davranmışsınız. Genellikle transferden 10-12 gün sonra testin yapılmasını önermekteyiz. Keza çatlatma iğnesine bağlı olarak da erken bakılan testlerde ne yazık ki yalancı pozitif sonuçlar çıkıp sizi boşu boşuna ümitlendirecektir.

Ayrıca gebelik testini her gün tekrar etmek yerine gün aşırı yapmak doğru olandır. Size önerim transferden sonra size önerilen zamanda testinizi tekrar ettirmeniz o zamana kadar baktırmamanız olacaktır.

İlaç kullansam sorun yaratır mı?

27 yaşındayım, 7 yıllık evliyim. 4 yaşında çocuğum var. Bugüne kadar hep eşim korundu. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. İkinci çocuğu istersem bu haplar sorun yaratır mı? Bir de nasıl kullanılmaya başlanır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan önce mutlaka jinekolojik muayene olmalı, kullanıma uygun olduğunuzdan emin olmalısınız. Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık periyodlarda kullanıp birkaç ay ara verip sonra tekrar devam etmenizi ve toplam 10 yıldan uzun kullanmamanızı öneririm.

Ne zaman gebe kalırım?

3 ay önce dış gebelikten kapalı ameliyat oldum. Ameliyat sırasında rahmimdeki kistler de alındı. 35 gün üzerine adet gördüm. Bu ay hâlâ adet görmedim. Doktorum yeniden hamile kalmam için tarih vermedi. Gebelik için ne zaman hazır olurum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, laproskopik dış gebelik ameliyatları sonrası 2-3 ay içinde çiftler tekrar gebelik için deneme yapabilirler. Zaten ameliyat üzerinden 3 ay geçmiş. Artık korunmayı bırakıp tekrar hamile kalabilmeyi deneyebilirsiniz. Yalnız gebe kalabilmeniz için adetlerinizin düzenli olması gerekir.

Eğer bir süre daha adet olamazsanız mutlaka bir uzmana başvurarak kist ameliyatı geçirdiğinizi ve yumurtalık rezervine baktırmak istediğinizi söyleyerek muayene olmalısınız. Gerek ultrasonografi gerek kanda hormon düzey ölçümleriyle neden adet olamadığınız anlaşılabilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder