Opr. Dr. Hande Akbaş Eşinizden aynı mikrobu alabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Eşinizden aynı mikrobu alabilirsiniz

Koyu renkli, kokulu akıntı olması akla enfeksiyon olduğunu getirir. Hemen tedaviye başlayın. İlişkide prezervatif kullanmıyorsanız eşin de tedavisi şarttır. O da taşıyıcı ve iyileşseniz bile size mikrop bulaştırabilir.

Akıntım koyu ve kokulu

28 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Sorunum sürekli akıntımın olması ve idrarımın çok koyu renk ve kokulu gelmesi. Bu durumdan rahatsızım. Sizce neler yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde vajinadan her zaman bir miktar şeffafımsı, kokusuz akıntı gelebilir, bu çok doğaldır. Koyu renkli ve kokulu akıntı olması direkt olarak o bölgede enfeksiyon olduğunu düşündürüyor. Lütfen enfeksiyon fazla ilerlemeden bir jinekoloğa başvurarak o bölgeden kültür aldırtıp sonucuna göre hangi bakteri ürediyse gerekli ilaçları başlayın.

Haberin Devamı

Göreceksiniz ki kısa süre içinde koku kaybolacak, akıntı şeffaf bir hal alacak. Bu arada kondom kullanmadan ilişki oluyorsa mutlaka eşinizin de tedavi görmesi gerekir ki siz iyileştikten sonra o taşıyıcı olup size tekrar mikrop bulaştırmasın. İdrarınızdaki kokunun kaynağı da büyük ihtimalle vajinal bölgedeki enfeksiyondur. Kullandığınız ilaç bu şikayetinize de iyi gelecektir. Ayrıca bol sıvı tüketmenizi öneririm.

Sebebi kullandığım hap mı?

27 yaşındayım, 4 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu ay adetim 1 ay gecikti. İki defa hamilelik testi yaptım ama sonuç negatif çıktı. Ayrıca sol kasığımda acayip ağrı var. Acaba adetimin gecikmesi kullandığım doğum kontrol hapından kaynaklanabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hapınızı düzenli kullanmanıza rağmen adetiniz gecikmiş. Ama gebelik olmadığına göre bu büyük ihtimalle kullandığınız doğum kontrol ilacına bağlıdır. Size önerim doktorunuza danışarak başka dozda ve daha farklı hormon içeren hap formuna geçmeyi deneyebilirsiniz.

Kıllanma arttı adetim düzensiz

22 yaşındayım. Son 2 aydır kıllanmam arttı ve adetim düzensizleşti. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle kadın doğum uzmanına başvurmalı ve ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınıza baktırmalısınız. Sonrasında doktorunuz sizden şikayetlerinize yönelik birtakım kan testleri isteyerek altta yatan hormonal bir düzensizlik olup olmadığını araştıracaktır.

Haberin Devamı

Gerek yaşınız gerekse şikayetlerinize baktığımda sizde polikistik over sendromu bulunma ihtimali çok yüksek gibi duruyor. Bunu muayene ve kan testlerinizi gördükten sonra doktorunuz netleştirecek şikayetlerinize yönelik size ilaç başlayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder