Opr. Dr. Hande Akbaş Esşinize de bulaşabilir
HABERİ PAYLAŞ

Esşinize de bulaşabilir

Haberin Devamı

Kadınların pek çoğu vajinada oluşan mantar yüzünden sıkıntı yaşıyor, tekrar tekrar ilaç kullanmasına rağmen yine de hastalığı geçiremiyor. En doğrusu doktora gidip mantar kültürü yapmaktır. Sürekli tekrarlayan bu rahatsızlık nadiren eşinize de geçebilir, dikkatli olun...

Klamidya nedir?

32 yaşındayım, vajinal akıntım nedeniyle doktora gittim. Klamidya adında bir mikrop olduğunu söyledi. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, klamidya cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenleri arasında sık rastlanan mikrop olup en önemli özelliği tedavi edilebilir olmasıdır. Doktorunuz bunu tespit eder etmez gerekli ilaçları başladıysa tedaviye kolay yanıt veren bir mikrop olduğundan korkmayın.

Tedavi edilmediği taktirde kadının üreme organlarında kalıcı ve geri dönüşümsüz hasar yaratarak ileride gebe kalmayı zorlaştırabilir. Özellikle tüplerinize hasar vererek gebelik oluşsa bile bunun dış gebelik olma riskini arttırır.

Klamidya enfeksiyonu birçok kadında herhangi bir bulgu oluşturmaz. Bazen sizde yaptığı gibi kötü kokulu akıntı veya idrar yaparken yanma hissi oluşturabilir.

Süt geliyor

34 yaşındayım, 2 yaşında bir bebeğim var. 6 ay önce emzirmeyi bıraktım ama hâlâ memeyi sıkınca süt geliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, emzirme kesildikten 6-12 ay arasında zaman zaman memeden süt gelmesi normaldir. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa piyasada bunu derhal kesecek bir takım ilaçlar mevcuttur. Bir uzmana başvurarak bu ilacı kullanmayı deneyebilirisiniz.

Ancak durum hâlâ devam ediyorsa süt hormonu olan prolaktin seviyenizi kontrol ettirmeli, meme ultrasonu yaptırmalı ve sonuçlara göre yol almalısınız.

Mantardan bir türlü kurtulamıyorum

23 yaşındayım, evli kadınım. Adetimden sonraki 1 hafta içinde mantar oluşuyor. İlaç kullanıyorum ama gelişme olmuyor. Ne yapabilirim? Eşim kondomla ilişkiye girmek istemiyor. Acaba ona da bulaşır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süren ve tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında mantar kültürü yapılıp hangi mantar çeşidinin enfeksiyona yol açtığı netleştirilmeli. Sonrasında mantarın tipine uygun, hassas olduğu ilaçları kullanmak şarttır.

Belki size bu zamana kadar verilmiş olan ilaçlara karşı dirençli mantar türüyle karşı karşıya olabiliriz. Ayrıca diyabet, kansızlık gibi başka bir sistemik hastalık var mı? Bu hastalıklardan birisi varsa giderilmediği sürece istediğiniz kadar tedavi olun, mantar nüks eder.

Nadiren mantar eşinize bulaşabilir. Ama penis dışarıda duran, vajina gibi ıslak bir ortam olmadığından çoğunlukla bulgu vermeden kendiliğinden geçer. Nadiren peniste kızarıklık ve kaşıntı yaparsa o zaman eşinizin de bir üroloji uzmanına başvurarak muayene olması gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder