Opr. Dr. Hande Akbaş Gebe kalma şansınızı yarı yarıya azaltmayın
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalma şansınızı yarı yarıya azaltmayın

Rahim filminde kadının tüplerinde sorun varsa tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla durum değerlendirilmeli.

Sıkıntı saptanırsa önlem alınmalı. Yoksa gebelik şansınız yarı yarıya azalabilir.

Genişleme varmış

Tüp bebek öncesi rahim filmi çekildi. Tüplerimde genişleme varmış. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizde rahim filminize göre sıkıntı varsa en doğru yaklaşım tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopiyle tüplerin değerlendirilmesidir. Ameliyatta verilen mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik oluyorsa o zaman o tüpün bağlanması gerekir. Aksi taktirde tüp bebek tedavisi bile gebelik şansınızı yarı yarıya azaltacaktır.

Haberin Devamı

Adetim düzensizleşti

37 yaşındayım. Mayıs 2018’de doğum yaptım. 10 ay adet görmedim. İlk ay düzenli, 2 ay düzensiz oldu. Sonra yeniden düzene girdi. Geçen ay kanamam 3 gün gecikti. Sonra başladı, çok ağrılı geçti. Bu ay yine gecikti. Doğumdan sonra normal mi? Hamile olduğumu hissetmiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumun üzerinden yaklaşık 1.5 yıl geçmiş, emziriyorsanız adet düzensizlikleri olabilir. Ancak emzirmeyi kestiyseniz adetlerinizin düzene girmesini beklerdik. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak gebelik hormonu da dahil adet düzensizliği yapabilecek bütün hormonal durumların araştırılmasını sağlayın.

Biyopsi sonrası kanama var

4 gün önce rahim biyopsisi yapıldı. İlk gün birkaç damla kan geldi, kesildi. 2 gün koyu renkli akıntım oldu, bugün 4'üncü gün, açık renkli kanama başladı. Az miktarda. Bu durum normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahime uygulanan girişimlerden sonra 7-10 gün kanama görülebilir. Önemli olan aşırı miktarda ve giderek artan şekilde olmamasıdır. Böyle bir durum varsa işlemi yapan doktor arkadaşıma başvurmanızı öneririm.

Lekelenme oldu

Geçen hafta embriyo için transfer oldu. 8'inci günün akşamı kahverengi lekelenme oldu. Sabahında da pembe leke vardı. Karın ağrım çok. Bu durum normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, transfer sonrası kanama iki nedenden oluşabilir. Eğer artmıyorsa yani bebeğin tutunma kanaması olabilir ama eğer artış gösteriyorsa embriyolarınız tutunmadığı için adet görüyor olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Keza karın ağrısı da her iki durumda da ortaya çıkabileceğinden size önerim bir an önce kanda bhcg denilen gebelik testi yaptırmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder