Opr. Dr. Hande Akbaş Gebe kalmadan kontrole gidin
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmadan kontrole gidin

Gebe kalmak isteyen kadının mutlak bir kadın doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene olması gerekiyor. Ayrıca tam kan sayımı, sarılık ve kızamıkçık testleri, guatr hormon düzeyleri de ölçülmeli ki hamilelik en sağlıklı şekilde başlasın...

İlaçlar yüzünden gebe kalamıyorum?

3 yaşında bir oğlum var. İkinci çocuk için 15 aydır korunmuyorum ama olmuyor. 3 ay önce rahim filmi çektirdim, tüm tetkiklerimi yaptırdım. Sonuçları size yazıyorum. Üroloji bölümüne gittik, eşime bir ilaç verdi, 3 ay kullanmasını söyledi. Elle muayenede de varikosel olduğunu ama durumu etkileyecek kadar olmadığını anlattı. Eşim romatoloji ilaçları kullanıyor. Acaba bu ilaçlar yüzünden mi çocuğumuz olmuyor?

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili okuyucum, romatoloji amacıyla kullanılan birtakım ilaçlar eşinizin sperm sayısını etkileyebilir ancak altta yatan romatolojik hastalık bazen çok önemli hayati sonuçlar doğurabileceğinden bu ilaçları romatoloji uzmanına danışmadan sakın kesmeyin lütfen. Doktorunuza çocuk istediğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır. Bu konuda sperm sayısını etkilemeyecek alternatif bir ilaç olmaması ya da ilaç kullanmasa bile sperm sayısının 15 milyona çıkmaması halinde tüp bebek tedavisi yaptırmanız gerekir. Aksi taktirde bu değerlerle kendiliğinden gebe kalabilme ihtimaliniz epey az olacaktır. Varikosel saptansa bile bu durum eşinizin yumurtalıklarında ağrı yaratmıyorsa ameliyatla mevcut sperm sayısı normale dönmeme ihtimali yüksek olduğu için size önerim gereksiz yere ameliyat olmamasıdır.

Gebe kalmak istiyorum

26 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Evliliğimin ilk yıllarında çocuk sahibi olmak istemedim. Ama şimdi gebe kalmak istiyorum. Hamile kalmadan önce yaptırmam gereken testler var mı?

CEVAP: Sevgili okuyucum, gebelik planlayan tüm kadınlara ilk önerimiz mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene olması, vajinal smear aldırmasıdır. Ayrıca tam kan sayımı, sarılık testleri, kızamıkçık testleri, guatr hormon düzeylerinin ölçümü de yapılması uygun olacaktır.

Kist mi oluştu?

37’nci gün oldu, adet görmedim. Yumurtlamam olduysa olmam gerekmez mi? Kist oluşmuş olabiir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle kanda bhcg denilen gebelik testi baktırmanız. Eğer gebelik yoksa o zaman ultrason yaparak yumurtalıklarınıza ve rahim iç zarı kalınlığına bakmakta fayda olacaktır. Kist bile oluşmuş olsa o geçen aydan kalan yumurta kistiniz olacağından öncelikle kendiliğinden geçebileceğinden 1 ay bekleriz. Geçmemesi halinde ilaç tedavisiyle küçültülür, lütfen endişelenmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder