Opr. Dr. Hande Akbaş Gebeliği sürdürmeye engel olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebeliği sürdürmeye engel olmuyor

Pek çok kadında rahimde polip görülebiliyor. Burada önemli olan polipin boyutu. 1-1.5 santimin altında olanlar gebe kalmaya ya da hamileliği devam ettirmeye engel olmaz. Bu yüzden alınmalarına gerek yoktur.

Mantar ne zaman geçer?

Antibiyotik kullanımına bağlı genital bölgemde mantar başladı. Doktor bana ilaç ve krem verdi. Bunları düzenli kullanacağım ama bu mantarın geçtiğini ne zaman anlayabilirim?

Normal zamanlarda kaşıntım yok, sadece gün içerisinde akıntı sorunum var. Bazen sirkeyle o bölgeyi temizliyorum ve hafif yanma oluyor. Acaba kremi kullanmayı ne zaman bırakayım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuzun verdiği ilaçlar mantarın geçmesi için yeterli olacaktır. Normalde mantar her kadının vajinasında yer alır ama yararlı bakterilerin, antibiyotik kullanımına bağlı olarak vajinada yok olmasıyla mantar baskın hale geçer ve sizde gözlenen durum ortaya çıkar.

Genelde pre/probiyotik kullanımı doğal floranın korunması açısından faydalı olacaktır. Sirke gibi sıvıları lütfen vajinanıza sürmeyin. Sadece su ile yıkayıp kuru bırakın. İlaçları bıraktığınızda bir şikayetiniz yoksa mantar geçmiş demektir.

6 aydır adet görmüyorum

20 yaşındayım. Bu yıl 4 ay spor yaptım, 7 kilo verip 50 kiloya indim. 6 aydır adetim kesildi. İlaçlar verdiler, işe yaramadı. Hormon testi yaptırdım, sonuçları yazıyorum. Ultrason normal çıktı. Durum kötü mü? Doktor, doğum kontrol hapı verdi, faydasını görür müyüm?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 ayda hızla kilo vermeniz büyük ihtimalle adet düzensizliğinizin bir nedeni olabilir. Sorunuzda boyunuzdan bahsetmemişsiniz ama vücut kitle endeksinize göre bu kilonuz düşükse adetlerinizi bu da düzensiz yapar, hatta tamamen kesilmesine bile neden olabilir.

Bahsettiğiniz ilaç bir doğum kontrol hapı ve adetlerinizi 25 günde bir düzenli görmenizi sağlayacaktır. Yaşınız genç olduğu için eğer cinsel yaşamınız yoksa bu ilacı kullanmak yerine üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurarak daha detaylı analiz yapılmanızı öneririm.

Engel olur mu?

Rahim filmi çektirdim ve tüpler açıkmış ama polip varmış; 4 mm. Acaba bu gebeliğe engel midir? Doktorum engel olmayacağını söyledi ama aldırdım. Aşılama yaptırmak istiyorum, ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 1-1.5 santimin altındaki poliplerin gebe kalmanıza ya da kalsanız bile devamında bir soruna yol açtığı yönünde herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Dolayısıyla 4 mm’lik bir polibi aldırmanız bence anlamsız olmuş.

Umarım bunu histeroskopi dediğimiz kamerayla rahim içine girerek yaptırmışsınızdır. Küretaj gibi bir yöntemle alındıysa o zaman rahminizin iç duvarının zedelenme ihtimali gelişebileceğinden polipi elletmemenizi yeğlerdim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder