Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelik boyunca takip gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik boyunca takip gerekiyor

Haberin Devamı

Gebelikte myomlar bazen büyüyor ve rahimde kasılmalar başlatarak erken doğuma neden olabiliyor. Bu nedenle hamileliğiniz sırasında doktorun kontrolünde kalın ki sorun çıkmadan bebeğinizi kucağınıza alın...

Myom bebeğime zarar verir mi?

32 yaşındayım ve 6 aylık hamileyim. Doktor rahmimim sağ tarafında interual mydm olduğunu söyledi. Bebeğime zararı olur mu? Arada sırada karnım ağrıyor. Bebeğim sağlıklı olarak dünyaya gelir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myomlar gebelikte bazen büyür ve rahimde kasılmalar başlatarak erken doğuma sebep olabilirler. Bu nedenle biz myomu olan gebeleri sıkı takip eder, myom gebelikle beraber büyüyor mu bakar, erken doğum riskine karşı önlemleri baştan alırız. Sizin bebeğiniz 6 aya kadar sorunsuz gelmiş. Hiçbir sorun yaşamadan sonuna kadar gidebileceğiniz gibi ağrıların sıklaşması halinde erken doğum olabileceğinden doktorunuz sizi yakın takip edecektir.

Kapalı ameliyat şart mı?

Sol yumurtalığımda problemim var. Sol tüpüm tıkalı ve karnıma yapışık. Bana laparoskopi önerdiler. Normal ameliyat olmam mümkün değil mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, güncel yaklaşım gerekmedikçe açık ameliyat yapmamaktır. Çünkü bu ameliyattan sonra hastanın iyileşme ve ayağa kalkma süresi kapalı ameliyat olan laparoskopiye göre daha uzundur. Ayrıca açık ameliyatlar sonrası karın iyileşirken de içeride bazı yapışıklıklar oluşabilir. O da ileride ağrı veya diğer tüp fonksiyonlarında bozulmaya neden olabilir. Kapalı ameliyatlar tecrübe istediğinden kimin yapacağı da önemlidir. Doktor deneyimli değilse o zaman laparoskopik yöntemin size faydadan çok zararı olur. Lütfen ameliyattan önce bunu değerlendirin.

Kist varmış

38 yaşında, evli ve 3 çocuklu kadınım. 20 gün önce karnımda şişlik ve ağrı için doktora gittim. Yumurtalıklarda kist varmış, ameliyat önerdi. Gerekirse rahmin ve yumurtalıkların alınacağını söyledi. Neden böyle bir ameliyat gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kistlerinizi ve kan değerlerinizi görmeden yorum yapabilmem çok zor. Sizin yaşınızda bir kadında kist görmüşsek sadece kistleri alırız. Ama kötü huylu bir kist çıkarsa, o zaman rahim ve yumurtalıkların alınması doğrudur. Bunu da ancak ameliyat sırasında frozen dediğimiz yöntemle kesinleştirebiliriz. Frozen demek ameliyat sırasında patoloji uzmanının hemen o sırada çıkarılan parçaya bakarak kötü huylu bir hücre görüp görmediğini söylemesidir. Endişelenmek yerine ikinci bir fikir almanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder