Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelik için hazır mısınız?
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik için hazır mısınız?

Panik atak rahatsızlığı olup gebe kalmak isteyenler öncelikle psikiyatri uzmanlarıyla görüşmeli. Hastalığın hamileliğe engel olup olmayacağını öğrenin. İlaçlarınızı bebek beklerken kademeli de olsa bırakacağınızdan hem kadın doğum hem de psikiyatriniz sizi birlikte takip etmeli

Lekelenme oldu

Dondurulmuş 2 embriyo transferinden sonraki kan değerlerimi size yazıyorum. Acaba bu değerlerde bir sorun var mı? Son testten önce az miktarda da olsa lekelenme oldu. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, transfer sonrası ilk günlerde iyi artış gösteren gebelik hormonunuz daha sonra ne yazık ki plato çizmiş. Bu da bize gebeliğinizin sağlıklı ilerlemediğini gösterir. Lekelenmenize de bakarsak muhtemelen kanamanız artacak ve bu gebelik düşükle sonlanacak gibi. Yine de kanda gebelik hormonu olan bhcg düzenli takip edilmeye devam edilmeli, normale döndüğünden emin olunmalıdır. Ufak bir ihtimalle dış gebelik olabileceğinden doktor kontrolünde kalın. Umarım başka dondurulmuş embriyolarınız vardır. Yoksa tekrar başa dönüp tüp bebek denemeniz gerekir.

Haberin Devamı

Kistlerim var

23 yaşındayım. Rahimde üreyip büyüyen kistlerim var. Adetim düzensiz. 2 ayda 1 oluyor. Evlenince çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yorum yapabilmem için kistlerinizin çeşidini bilmem gerekir. Eğer çikolata kistleri denilen endometriomalar ise, ilerleyici olduğundan bir an önce hamile kalın. Adet düzensizliğiniz var. Endometriozise bağlı adet düzensizlikleri yumurtalık rezervi ancak çok azaldığında ortaya çıkar. Bu sebeple kistleriniz çikolata kistleri olmayabilir. Adet düzensizliğiyle seyreden kistik hastalık en sık polikistik over sendromu dediğimiz hastalıkta görülür. Ama bunda da kistlerin büyüklüğü 1 santimi geçmez. Adet düzensizliğiniz olduğu sürece yumurtlamanız düzenli olmuyor demek olduğundan gebelik şansınız da azalır. Bu nedenle evlenir evlenmez vakit kaybetmeden kadın doğum uzmanına başvurun.

Nasıl bir yol izlemeliyim?

Panik atak hastasıyım. Çocuk istiyorum ama korkularım var. Hamile kalmadan önce nasıl bir yol izlemeliyim, gebelikte panik atak için nasıl tedavi edilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, benim panik atağı olup doğurttuğum birçok hastam oldu. İlk yapmanız gereken psikiyatristinize gebelik planladığınızı ve hastalığınızın şu an için hamileliğe engel bir durum oluşturup oluşturmadığını sormanız. Ayrıca atakları sık olan hastalara başlanan bazı psikiyatrik ilaçlar bulunuyor. Siz bunları kullanıyorsanız bu ilaçlar gebelikte kullanılabilen ilaçlar mı? Değilse kademeli olarak bırakılması gerekeceğinden ne kadar süre sonra hamile kalmanız uygun olacak? Tüm bunları doktorunuzla konuşup birlikte karar vermelisiniz. Ayrıca gebelikte hem kadın doğum hem de psikiyatri doktorları sizi birlikte takip etmeye devam etmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder