Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelik şansınız yarı yarıya azalır
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik şansınız yarı yarıya azalır

Çekilen rahim filminde kadının tüplerinde sorun görünüyorsa tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla durumun değerlendirilmesi gerekiyor. Burada da sıkıntı tespit edilirse gereken önlem alınmalı. Yoksa gebelik şansınız yarı yarıya azalabilir.

Hormon testi yetmez mi?

2 yıllık evliyiz ve korunmuyoruz. Eşim ve 31 yaşındayız. Adetim düzenli. Doktor rahim filmi istedi. Eşimden sperm testi istedi. Biz yaptırmadık. Hormon testi temiz. Tüpler tıkalıysa, rahim filmi dışında anlaşılamaz mı? Ağrı yapmaz mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim eşinize sperm analizi yaptırmanız. Değerler normalse, siz daha önce karın ameliyatı geçirmediyseniz, o zaman birkaç ay kendi kendinize deneyin.

Geçmişte rahim veya yumurtalıklardan ameliyatınız varsa veya birkaç ay içinde gebe kalamazsanız o zaman rahim filmi de çektirin, tüm tetkiklerle doktora götürün. Rahim filmi ağrısız ve kolay bir işlemdir.

Genişleme varmış

Tüp bebek öncesi rahim filmi çekildi. Tüplerde genişleme varmış. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizde sıkıntı saptanmışsa en doğru yaklaşım tüp bebek öncesi laparoskopiyle tüplerin değerlendirilmesidir. Ameliyatta tüplerin durumunu anlamak için verilen mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik oluyorsa o zaman o tüpün çıkarılması, tercihen bağlanması gerekir. Aksi taktirde yaptıracağınız tüp bebek tedavisi gebelik şansınızı yarı yarıya azaltacaktır.

Detaylı ultrason çekildi

22 haftalık hamileyim. 2’li ve 4’lü testlerim temiz çıktı. Detaylı ultrasonda, “Bebeğin kalbinde parlaklık varmış, Down sendromu belirtisi olabilir” denildi. Yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ultrasonun ilerlemesiyle birlikte daha önceden göremediğimiz birçok detay artık kolay görünebilir hale geldi. Kalpteki parlaklık ilk zamanlar dediğiniz gibi sanki down sendromunun bir belirtisi gibi düşünülmüştü. Ve bir süre risk artırdığı kabul edilmişti.

Ancak yıllar içinde yapılan çalışmalarla da bunun tek başına hiçbir anlamının olmadığı, sağlıklı birçok bebekte de görülebildiği anlaşıldı. Bu sebeple detaylı ultrasonda tek başına kalpte parlaklık olmasının hiçbir önemi yoktur.

Haberin Devamı

Aynı kesede iki bebek

Tüp bebek yaptırdım. Tek embriyo transfer edildi. Aynı kesede iki bebek var, normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bazen tek embriyo transferi yapsak da o embriyo transfer sırasında ya da sonrasında ikiye bölünerek iki embriyonun gelişimine sebep olabiliyor. Aynı embriyodan kaynaklandıkları için de tek yumurta ikizi oluyorlar.

Nadiren aynı kesede tek bir plasentadan beslenmeleri sebebiyle ikizden ikize transfüzyon denilen kan akım geçişi olması nedeniyle gebelikte sıkı takip edilmeniz dışında diğer ikiz gebeliklerden farkınız olmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder