Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelik şansınızı azaltmayın
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik şansınızı azaltmayın

Haberin Devamı

Rahim filminde tüplerde sorun varsa tüp bebek öncesi laparoskopi denilen kapalı ameliyatla durum değerlendirilmeli. Burada sıkıntı tespit edilirse gereken önlem alınmalı. Yoksa gebelik şansınız yarı yarıya azalabilir...

Tüplerde genişleme varmış

Tüp bebek öncesi rahim filmi çekildi. Doktorum filmin sonucuna göre tüplerimde genişleme olduğunu söyledi. Sizce ne yapmalıyım? Lütfen yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizde rahim filminize göre sıkıntı saptanmışsa yapılacak en doğru yaklaşım tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla tüplerinizin değerlendirilmesidir. Eğer filmdeki gibi gerçekten ameliyat sırasında tüplerin durumunu anlamak amacıyla verdiğimiz mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik oluyorsa o zaman o tüpün çıkarılması tercihen bağlanması gerekir. Aksi taktirde bu durumda iken yaptıracağınız tüp bebek tedavisi gebelik şansınızı yarı yarıya azaltacaktır.

Detaylı ultrason çekildi

22 haftalık hamileyim. 2’li ve 4’lü testlerim temiz. Detaylı ultrasonum vardı; “Bebeğin kalbinde parlaklık var, Down sendromu belirtisi olabilir” denildi. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ultrason teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte daha önceden göremediğimiz birçok detay artık çok daha kolay görünebilir hale geldi. Kalpteki parlaklık ilk zamanlar dediğiniz gibi sanki down sendromunun bir belirteci olabileceği düşünülmüştü. Ve bir süre risk arttırdığı kabul edilmişti. Yıllar içinde yapılan çalışmalarla birlikte bunun tek başına olmasının hiçbir anlamının olmadığı, sağlıklı birçok bebekte de görülebildiği anlaşıldı. Bu sebeple detaylı ultrasonda tek başına kalpte parlaklık olmasının hiçbir önemi yoktur.

Şişlik oluyor

30 yaşındayım. 28 günde bir düzenli adet görüyorum, ağrım olmuyor. Arada bir akıntı oluyor, birkaç gün içinde geçiyor. Zaman zaman vajinamda sancı hissediyorum ve karnımda şişlik oluyor. Bu durum hastalık belirtisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şeffaf, sümükümsü, koku veya kaşıntı yapmayan vajinal akıntılar genellikle normal kabul edilir. Eğer rengi sarı ve kokuluysa o zaman jinekolojik muayene yapmalı, gerekirse vajinal kültür alarak üreyen bir mikrop varsa ona yönelik tedavi başlanmalıdır.

Karında şişkinlik hissi ile kasıklardan vajinaya vuran ağrı, adet döneminize yaklaşık 1 hafta, 10 gün kala görülebilecek normal bulgulardır. Ancak yine de size önerim mutlaka bir jinekolojik muayene olup rahim ve yumurtalıklarınızda sorun veya vajinada enfeksiyon olmadığından emin olmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder